Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να διασφαλίσουν ότι τίποτε δεν θα συμβεί στη σύνοδο της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, που θα μπορούσε να προσδώσει νομιμότητα στην θηριωδία της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Είκοσι μεγάλων οικονομιών του πλανήτη, η οποία αρχίζει επισήμως σήμερα και θα διαρκέσει ως αύριο, Παρασκευή, θα είναι μια καλή ευκαιρία για να προωθηθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η σύνοδος είναι αποτελεσματική και απαλλαγμένη από παρεμβολές.

«Το πιο σημαντικό είναι να διατηρήσουμε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην ίδια την σύνοδο. Είμαστε πολύ αποφασισμένοι να το κάνουμε αυτό και να μην επιτρέψουμε καμία διατάραξη ή διακοπή αυτού. Ωστόσο πιστεύω ότι θέλουμε επίσης να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει τίποτα που με οποιονδήποτε τρόπο, μορφή ή σχήμα θα προσδώσει οποιαδήποτε πιθανή νομιμότητα σε αυτό που κάνει η Ρωσία, την θηριωδία, στην Ουκρανία», σημείωσε επίσης ο αξιωματούχος, ο οποίος συνοδεύει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, στη διάρκεια σύντομης στάσης τους στο Τόκιο ενώ βρίσκονταν καθ’οδόν για την Ινδονησία.

Για πρώτη φορά ο Λαβρόφ πρόσωπο με πρόσωπο με τους επικριτές του

Τα σχόλιά του αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι λιγότερο πιθανή μια ενδεχόμενη αποχώρηση από την σύνοδο στην οποία ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος έχει ήδη μεταβεί στο Μπαλί, θα έρθει πρόσωπο με πρόσωπο για πρώτη φορά φέτος με κάποιους από τους πιο δεινούς επικριτές της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε εξάλλου ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα έχει τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας και ότι η συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι θα επικεντρωθεί στον αρμόζοντα χειρισμό της σχέσης ΗΠΑ-Κίνας αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.

«Εντάσσεται στο πλαίσιο συνεχιζόμενης και, όπως νομίζω, σημαντικής σειράς συζητήσεων με τους Κινέζους ομολόγους μας στην κυβέρνηση, για να διασφαλίσουμε ότι διαχειριζόμαστε με υπευθυνότητα την σχέση ΗΠΑ-Κίνας. Ως δύο ηγετικές δυνάμεις, οποιεσδήποτε διαφορές και να έχουμε, υπάρχουν επίσης τομείς στους οποίους, για παράδειγμα, στο κλίμα, την παγκόσμια υγεία, την καταπολέμηση των ναρκωτικών, πράγματα αυτού του είδους, στα οποία έχει νόημα για μας να συνεργαστούμε» συνέχισε.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί από τις αρχές για την περιφρούρηση της συνόδου των είκοσι μεγάλων οικονομιών του πλανήτη, καθώς καταφθάνουν οι ξένοι διπλωμάτες στο νησί αυτό της Ινδονησίας.

Πηγή: newsbeast.gr