Ο Τζον Χίνκλεϊ, ο άνθρωπος που πυροβόλησε τον Ρόναλντ Ρήγκαν το 1981, προσπαθώντας να τον σκοτώσει, είναι πλέον ελεύθερος μετά από τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε δικαστήριο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, κατά την ακροαματική διαδικασία, που διεξήχθη στην Ουάσινγκτον, ο δικαστής Πολ Φρίντμαν ήρε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και την απαγόρευση πρόσβασης στο διαδίκτυο που ίσχυαν ακόμη για τον Χίνκλεϊ. Η εντολή του δικαστή θα εφαρμοστεί από τις 15 Ιουνίου, σύμφωνα με το Fox News. Ο Χίνκλεϊ ήταν ήδη ελεύθερος και ζει μόνος του στο Ουίλιαμσμπεργκ, στη Βιρτζίνια.

Η προσωπική ασφάλεια του Ρήγκαν, την στιγμή του πυροβολισμού το 1981

Μάλιστα, τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Φρίντμαν είχε δηλώσει ότι σκόπευε να άρει τους περιορισμούς αλλά ήθελε να δώσει περισσότερο χρόνο στις εισαγγελικές αρχές να παρακολουθήσουν πώς θα λειτουργούσε ο Χίνκλεϊ καθώς θα ήταν αναγκασμένος για πρώτη φορά να ζήσει μόνος του, μετά τον θάνατο της μητέρας του. Εκείνη την περίοδο ο δικαστής έκρινε ότι τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Χίνκλεϊ ήταν «σε ύφεση» και ότι δεν συνιστούσε πλέον κίνδυνο για τους άλλους.

Τζον Χινκλει
Ο Τζον Χίνκλεϊ μεταφέρεται σε δίκη το 1981

Το 2016 ο Χίνκλεϊ βγήκε από το ψυχιατρείο όπου νοσηλευόταν με κατάθλιψη και ψύχωση και του επιτράπηκε να εγκατασταθεί σε μια περιφραγμένη κοινότητα στο Ουίλιαμσμπεργκ για να φροντίσει την ηλικιωμένη μητέρα του, η οποία πέθανε τον Αύγουστο του 2021. Από την ημέρα που πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, ο Χίνκλεϊ τηρεί τους όρους που του είχε θέσει το δικαστήριο και είναι ασυμπτωματικός, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα. Δεν έχει απειλήσει κανέναν και δεν έχει επιδείξει συμπεριφορά που να υποδηλώνει ότι σκοπεύει να βλάψει τον εαυτό του ή άλλους, σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο Τζον Χίνκλεϊ στις 30 Μαρτίου 1981 πυροβόλησε τον Ρίγκαν -όταν ο δεύτερος ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ- έξω από το ξενοδοχείο Χίλτον στην Ουάσινγκτον. Ο Ρίγκαν τραυματίστηκε στον πνεύμονα, αλλά επέζησε.

Επίσης, τραυματίστηκαν ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέιμς Μπρέιντι, ο πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας Τίμοθι Μακάρθι και ο αστυνομικός Τόμας Ντιλάχαντι.

Παρόλα αυτά, ο Χίνκλεϊ κρίθηκε αθώος λόγω παραφροσύνης το 1982.

Πηγή: newsbeast.gr