Ένα χρόνο αφού υποστηρικτές του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021, τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας είναι εμφανή παντού στο κτίριο, από τις ασπίδες των αστυνομικών που βρίσκονται έτοιμες για χρήση κοντά στις πόρτες ως τις πύλες ανίχνευσης μετάλλων έξω από την αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τα χιλιόμετρα μεταλλικών φρακτών που τοποθετήθηκαν γύρω από το συγκρότημα του Καπιτωλίου μετά την εισβολή απομακρύνθηκαν τον Ιούλιο, ενώ τα χιλιάδες οπλισμένα μέλη της Εθνοφρουράς έχουν επιστρέψει σπίτια τους.

Όμως οι αστυνομικοί του Καπιτωλίου – ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί και οι οποίοι είναι πλέον πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι – βρίσκονται μέσα και γύρω από το συγκρότημα, ενώ το σώμα έχει αποκτήσει και αμυντικό εξοπλισμό.

Σε κάποια σημεία εξακολουθεί να υπάρχει μεταλλικός φράκτης.

Στο παρελθόν 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονταν το Καπιτώλιο κάθε χρόνο, όμως πλέον οι διάδρομοί του είναι άδειοι. Στο συγκρότημα επιτρέπεται η είσοδος των μελών του Κογκρέσου και του προσωπικού, ένας περιορισμός που υιοθετήθηκε λόγω της πανδημίας covid-19.

Το Κογκρέσο υιοθέτησε τον Ιούλιο ένα νομοσχέδιο ύψους 2,1 δισεκ. δολαρίων, το οποίο προέβλεπε χρηματοδότηση 100 εκ. δολαρίων για την Αστυνομία του Καπιτωλίου, 300 εκ. για νέα μέτρα ασφαλείας και περισσότερο από 1 δισεκ. για το Πεντάγωνο, από τα οποία 500 εκ. θα πάνε στην Εθνοφρουρά, οι πόροι της οποίας εξαλείφθηκαν μετά την ανάπτυξή της στο Καπιτώλιο έπειτα από την εισβολή.

«Η Αστυνομία του Καπιτωλίου ως σώμα είναι πιο ισχυρή και καλύτερα προετοιμασμένη να φέρει σε πέρας την αποστολή της σήμερα σε σχέση με πριν την 6η Ιανουαρίου πέρυσι», δήλωσε ο επικεφαλής της Τόμας Μάνγκερ, ο οποίος προσελήφθη για να να κάνει μεταρρυθμίσεις στο σώμα.

Περίπου 140 αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν οι υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο προσπαθώντας να εμποδίσουν το Κογκρέσο να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Οι εισβολείς συγκρούστηκαν επί ώρες με την αστυνομία, έσπασαν παράθυρα και ανάγκασαν τους κοινοβουλευτικούς και το προσωπικό να αναζητήσουν καταφύγιο.

Ένας αστυνομικός πέθανε μία ημέρα μετά την επίθεση ενώ τέσσερις άλλοι που φρουρούσαν το Καπιτώλιο αυτοκτόνησαν. Τέσσερις εισβολείς επίσης έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και μία που έπεσε νεκρή από τα πυρά της αστυνομίας την ώρα που προσπάθησε να σκαρφαλώσει μέσα στο κτίριο από ένα σπασμένο παράθυρο.

Βουλευτές και από τα δύο κόμματα ζήτησαν να βελτιωθούν τα μέτρα ασφαλείας μετά την εισβολή, όμως οι αντιδράσεις για τα μέτρα που υιοθετήθηκαν ακολούθησαν τις γραμμές των κομμάτων.

Κυρίως οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εκφράσει παράπονα για τις πέντε πύλες ανίχνευσης μετάλλων που έχουν τοποθετηθεί στις εισόδους της αίθουσας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι, ένθερμοι υποστηρικτές του δικαιώματος στην οπλοκατοχή, καταγγέλλουν ότι οι πύλες αυτές αποτελούν πολιτικό σόου, με τους Άντριου Κλάιντ και Λούι Γκόμερτ να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη ζητώντας να απομακρυνθούν.

Τα μέτρα ασφαλείας αναμένεται να είναι ακόμη πιο αυστηρά σήμερα, πρώτη επέτειο από την εισβολή.

Τόσο η Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και η Γερουσία σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα εκφωνήσει ομιλία από το Καπιτώλιο.

Πηγή: newsbeast.gr