Ο αντίκτυπος της ανατροπής της υπόθεσης Roe v Wade που θεμελίωσε το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ έχει αρχίσει να γίνεται ορατός στις πολιτείες που έσπευσαν να το απαγορεύσουν το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στις αμβλώσεις, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

Η Αλαμπάμα είναι μια από αυτές τις πολιτείες και ήδη οι κλινικές αμβλώσεων προσπαθούν να διαχειριστούν την απόφαση και να καθορίσουν το μέλλον τους ως επιχειρήσεις, ενώ δεν έχουν άλλη επιλογή από το να διώχνουν τι γυναίκες που απευθύνονται σ’ αυτές ζητώντας βοήθεια.

«Λόγω της ανατροπής της υπόθεσης Roe v Wade, σας συνιστούμε να δείτε άλλες πολιτείες», συνιστούν οι περισσότερες κλινικές με γυναίκες να δηλώνουν απογοητευμένες. Μια 18χρονη που ζήτησε βοήθεια υποστήριξε: «Απλά, δεν είναι δίκαιο αυτό που συμβαίνει». Στο μεταξύ, μια γιατρός σε τέτοια κλινική, η Δρ Γιασίκα Ρόμπινσον, τόνισε μιλώντας στο CNN πως δεν ξέρει τί να πει στις ασθενείς της.

Το πολύ συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε την Παρασκευή την εμβληματική απόφαση στην υπόθεση «Roe v Wade» του 1973, η οποία εγγυάτο για σχεδόν 50 χρόνια το δικαίωμα των γυναικών στην εθελούσια διακοπή της εγκυμοσύνης τους, επιστρέφοντας στην κάθε πολιτεία τη δυνατότητα να επιτρέπει ή όχι τις αμβλώσεις.

Αρκετές πολιτείες έσπευσαν αμέσως να κηρύξουν παράνομες τις αμβλώσεις στο έδαφός τους, στηριζόμενες κυρίως σε νόμους που παρέμεναν εν υπνώσει μέχρι σήμερα. Άλλες προτίθενται να μειώσουν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο επιτρέπεται η άμβλωση μετά τη σύλληψη.

Ωστόσο η δικαστική αντεπίθεση δεν άργησε, με προσφυγές να γίνονται μάλλον σε δικαστήρια πολιτειών παρά στην ομοσπονδιακή δικαιοσύνη.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την ετυμηγορία του δικαστηρίου «τραγικό λάθος» ενώ διαδηλώσεις πραγματοποιούνται και οργανώνονται σε πολλές αμερικανικές πόλεις.

Πηγή: newsbeast.gr