Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ρωτήσει το 2020 αν ο αμερικανικός στρατός μπορούσε να βομβαρδίσει μυστικά εργαστήρια των καρτέλ των ναρκωτικών στο Μεξικό τον τότε υπουργό Άμυνας της κυβέρνησής του, τον Μαρκ Έσπερ, αποκαλύπτει αυτός ο τελευταίος σε βιβλίο του, το οποίο θα κυκλοφορήσει τη 10η Μαΐου.

Σύμφωνα με αποσπάσματα του βιβλίου, που προδημοσίευσε η εφημερίδα New York Times, ο Ρεπουμπλικάνος τότε πρόεδρος είχε την πρόθεση οι ΗΠΑ να διαψεύσουν πως βρίσκονταν πίσω από τα πυραυλικά πλήγματα στο μεξικανικό έδαφος.

Ο κ. Έσπερ ήταν υπουργός Άμυνας του Ντόναλντ Τραμπ μεταξύ του Ιουλίου του 2019 και του Νοεμβρίου του 2020.

Ο πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου είχε ρωτήσει, δύο φορές, αν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις μπορούσαν «να ρίξουν πυραύλους στο Μεξικό για να καταστραφούν τα εργαστήρια των ναρκωτικών», αναφέρει ο Μαρκ Έσπερ στα απομνημονεύματά του, τα οποία τιτλοφόρησε A Sacred Oath («Ιερός όρκος»), παραδεχόμενος πως είχε μείνει άφωνος.

Ο κ. Τραμπ αποφάσισε να απομακρύνει τον κ. Έσπερ από το αξίωμά του τον Νοέμβριο του 2020, μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Η σχέση του θυελλώδους εβδομηντάρη τότε προέδρου και του υπουργού του είχαν πάρει τροπή προς το χειρότερο διότι ο επικεφαλής του Πενταγώνου είχε εναντιωθεί δημόσια, μερικούς μήνες νωρίτερα, στην ανάπτυξη του στρατού για την καταστολή των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων που σάρωναν όλη τη χώρα.

Σε άλλο απόσπασμα του βιβλίου του, ο Μαρκ Έσπερ αποκαλύπτει ότι ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαδηλώσεις, τον Ιούνιο του 2020, ο τότε πρόεδρος είχε πετάξει, εξοργισμένος, μέσα στο Οβάλ Γραφείο: «Δεν μπορείτε να τους ρίξετε; Πυροβολήστε τους στα πόδια ή κάτι».

Πηγή: newsbeast.gr