Ο Ρεπουμπλικάνος Ρον ΝτεΣάντις, δυνητικός αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στην κούρσα για το χρίσμα του κόμματος ώστε να είναι ο υποψήφιός του στις προεδρικές εκλογές του 2024, επανεξελέγη κυβερνήτης στη Φλόριντα, μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ.

Ανερχόμενο «αστέρι» της αμερικανικής σκληρής δεξιάς, επιβλήθηκε όπως αναμενόταν σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση με αντίπαλο τον Τσάρλι Κράιστ, πρώην Ρεπουμπλικάνο που άλλαξε κόμμα, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα ABC και CNN.

Ο κ. ΝτεΣάντις έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή πολλών από τις κοινωνικοπολιτικές μάχες στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, αψηφώντας περιορισμούς για την αποτροπή της πανδημίας του νέου κορονοϊού, τασσόμενος υπέρ νόμου που περιόριζε τη συζήτηση για ζητήματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+.

Κυβερνήτρια του Άρκανσο η πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Τραμπ

Η πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου όταν ένοικός του ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ, η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, εξελέγη κυβερνήτρια της παραδοσιακά Ρεπουμπλικανικής πολιτείας Άρκανσο, σύμφωνα με προβλέψεις και στατιστικές προβολές αρκετών αμερικανικών ΜΜΕ.

Θεωρείτο φαβορί στην αναμέτρηση με τον Δημοκρατικό Κρις Τζόουνς στην πολιτεία όπου ο πατέρας της Μάικ Χάκαμπι, μορφή της αμερικανικής πολιτικής, υπήρξε κυβερνήτης από το 1996 ως το 2007.

Στην εκστρατεία της η κυρία Σάντερς, 40 ετών, σφυροκόπησε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν που κατ’ αυτή εφαρμόζει πολιτικές της «ριζοσπαστικής αριστεράς», ευθύνεται για τον «αλματωδώς αυξανόμενο πληθωρισμό», για τα «ολάνοιχτα σύνορα» και την «άνοδο του βίαιου εγκλήματος».

Τόνισε πως σκοπός της ήταν να ενταχθεί στη «ισχυρή συμμαχία συντηρητικών κυβερνητών που υπερασπίζονται την ελευθερία μας».

Η μητέρα τριών παιδιών αναφερόταν συχνά στην οικογένεια και στην πίστη της στην αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου, όπου είχε ενίοτε τεταμένες σχέσεις με δημοσιογράφους και είχε επικριθεί διότι υπερασπιζόταν αναληθείς ισχυρισμούς του κ. Τραμπ.

Αφού ανακοίνωσε την αποχώρησή της το καλοκαίρι του 2019, ο κ. Τραμπ εξήρε τη «μαχήτρια» αυτή, κρίνοντας πως θα είναι «φανταστική» στο αξίωμα της κυβερνήτριας του Άρκανσο.

Στο μεταξύ, δικαστής στην κομητεία Μαρικόπα, στην Αριζόνα, απέρριψε αίτημα των Ρεπουμπλικάνων να παραταθεί η ψηφοφορία πέρα από τις 19:00 (τοπική ώρα), εξαιτίας προβλημάτων στη λειτουργία μηχανημάτων που μετρούν τις ψήφους σε ορισμένα εκλογικά τμήματα.

Ο δικαστής εξήγησε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν παρουσίασαν καμιά απόδειξη πως εμποδίστηκε οποιοσδήποτε ψηφοφόρος εξαιτίας των προβλημάτων αυτών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ άδραξε την ευκαιρία που παρουσιάστηκε να μιλήσει για παρατυπίες, τονίζοντας πως ο αμερικανικός λαός «δεν θα ανεχθεί» τέτοια προβλήματα να στοιχίσουν έδρες στους Ρεπουμπλικάνους.

Τι δείχνουν τα exit polls για τον έλεγχο της Γερουσίας

Οι Αμερικανοί ψήφισαν στις ενδιάμεσες εκλογές που κρίνουν, μεταξύ άλλων, αν οι Δημοκρατικοί – η παράταξη του προέδρου Τζο Μπάιντεν – θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας. Κρίνονται οι 35 από τις 100 έδρες του σώματος του αμερικανικού ομοσπονδιακού Κογκρέσου.

Οι έδρες στην απερχόμενη αμερικανική άνω Βουλή ήταν απόλυτα μοιρασμένες ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους (50-50), με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να έχει τη δυνατότητα με την ψήφο της να κόβει τον γόρδιο δεσμό σε περίπτωση ισοψηφιών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται να κερδίσουν μόλις μια έδρα και να διατηρήσουν αυτές που κατείχαν ήδη για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία.

Ακολουθούν οι πρώτες από τις στατιστικές προβολές του ινστιτούτου Edison Research και του τηλεοπτικού δικτύου Fox News για τα αποτελέσματα σε κάποιες από τις 35 μάχες:

  • Ο Ρεπουμπλικάνος νυν γερουσιαστής Τιμ Σκοτ κερδίζει την Δημοκρατική διεκδικήτρια της έδρας Κριστλ Μάθιους στη Νότια Καρολίνα (Edison).
  • Ο Ρεπουμπλικάνος νυν γερουσιαστής Τοντ Γιανγκ κερδίζει τον Δημοκρατικό διεκδικητή της έδρας Τόμας Μακντέρμοτ στην Ιντιάνα (Edison).
  • Ο Ρεπουμπλικάνος νυν γερουσιαστής Ραντ Πολ κερδίζει τον Δημοκρατικό διεκδικητή της έδρας Τσαρλς Μπούκερ στο Κεντάκι (Fox News, Edison).
  • Ο Δημοκρατικός Πίτερ Γουέλτς κερδίζει τον Ρεπουμπλικάνο Τζέραλντ Μαλόι στο Βερμόντ (Fox News). Θα καταλάβει την έδρα του Δημοκρατικού Πάτρικ Λίχι, ο οποίος αποσύρεται στα 82 του χρόνια.

Πηγή: newsbeast.gr