Η Κάθι Χόκουλ, Κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε την ανίχνευση πέντε κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον στην Πολιτεία. Παράλληλα, ζήτησε από τους συμπολίτες της να μην πανικοβληθούν και να εμβολιαστούν.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: δεν υπάρχει λόγος να πανικοβαλλόμαστε. Ξέραμε ότι η παραλλαγή αυτή θα ερχόταν και διαθέτουμε τα εργαλεία για να σταματήσουμε την εξάπλωση», διαβεβαίωσε μέσω του λογαριασμού της στο Twitter η κυρία Χόκουλ, η Κυβερνήτρια μιας Πολιτείας με περίπου 20 εκατομμύρια κατοίκους. «Εμβολιαστείτε. Κάντε την αναμνηστική δόση σας. Φοράτε τη μάσκα σας», παρότρυνε η αξιωματούχος.

Ως αυτό το στάδιο, στις ΗΠΑ έχουν επιβεβαιωθεί από τις υγειονομικές αρχές οκτώ κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον. Νωρίτερα, ανακοινώθηκε άλλο κρούσμα με τη νέα μετάλλαξη ενός εμβολιασμένου άνδρα στη Μινεσότα. Ο συγκεκριμένος πρόσφατα βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για ένα διήμερο συνέδριο. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν τα πέντε κρούσματα συνδέονται μαζί του.

«Ενδεχομένως αυτή η παραλλαγή να έχει υψηλό δείκτη μεταδοτικότητας, τουλάχιστον με τα όσα γνωρίζουμε ως τώρα – αλλά και πάλι υπογραμμίζω πως περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες – θέλουμε ο κόσμος να γνωρίζει πως αυτές οι (πέντε) περιπτώσεις δεν νοσούν βαριά και δεν απειλείται η ζωή τους. Με τα όσα στοιχεία έχουμε ως τώρα στη διάθεσή μας μοιάζουν να νοσούν ελαφριά κι αυτό επί του παρόντος είναι καλά νέα», υποστήριξε η Χόκουλ σε συνέντευξη Τύπου.

Η πρώτη περίπτωση είναι μια 67χρονη γυναίκα που ταξίδεψε από τη Νότια Αφρική στη Νέα Υόρκη. Η δεύτερη και η τρίτη περίπτωση είναι κάτοικοι του Κουΐνς. Η τέταρτη είναι από την περιοχή του Μπρούκλιν και η 5η εικάζεται πως είναι από ταξιδιώτη προς τη Νέα Υόρκη.

Τα νέα, πάντως, έγιναν γνωστά την ίδια μέρα που η Πολιτεία ανακοίνωσε 11.300 νέα κρούσματα κορονοϊού – το μεγαλύτερο αριθμό ενός 24ωρου από τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, ενώ αυξήθηκαν κατά πολύ τόσο οι θάνατοι αλλά και οι νοσηλείες.

Πηγή: newsbeast.gr