Το δικαστήριο της Αλεξάντρια στις ΗΠΑ καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών μια Αμερικανίδα που συμμετείχε ενεργά στο ISIS, ενώ είχε ταξιδέψει σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, με στόχο να εκπαιδεύσει γυναίκες και παιδιά στη χρήση όπλων.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, πρόκειται για την 42χρονη Άλισον Φλουκ-Έκρεν, επονομαζόμενη «Ουμ Μοχάμεντ αλ Αμιρίκι». Ο εισαγγελέας Ρατζ Πάρεχ επισήμανε ότι η Φλουκ-Έκρεν έκανε «πλύση εγκεφάλου σε νέα κορίτσια, τα οποία εκπαίδευε για να σκοτώνουν» και ότι δεν λυπήθηκε ούτε τα ίδια τα παιδιά της. Μια από τις κόρες της, την οποία υποχρέωσε να «παντρευτεί» έναν μαχητή του ΙΚ όταν ήταν μόλις 13 ετών, εξήγησε ότι το κίνητρο της μητέρας της ήταν «η επιθυμία της να ελέγχει και να εξουσιάζει».

Μεταξύ 2012-19 η Άλισον Φλουκ-Έκρεν στήριζε τζιχαντιστικές οργανώσεις στη Λιβύη, το Ιράκ και τη Συρία και εκπαίδευσε στρατιωτικά περισσότερες από 100 γυναίκες. Τον Ιούνιο παραδέχτηκε ότι δίδαξε στις μαθήτριές της – κάποιες από τις οποίες ήταν μόλις 10-11 ετών– πώς να χειρίζονται αυτόματα όπλα και ζώνες με εκρηκτικά. Κάποιος που την είχε γνωρίσει εκείνη την περίοδο και του ζητήθηκε να ορίσει, σε μια κλίμακα από το 1 μέχρι το 10, πόσο ριζοσπαστικοποιημένη ήταν, απάντησε ότι «είχε ξεφύγει από τα όρια» και θα την τοποθετούσε στο «11 με 12».

Ποια είναι η Αμερικανίδα τζιχανίστρια

Η Άλισον Μπρουκς, όπως ήταν το πατρώνυμό της, γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα αγρόκτημα των ΗΠΑ. Παντρεύτηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 σε μια Εκκλησία Μεθοδιστών, πήρε το επώνυμο του συζύγου της (Φλουκ) και απέκτησε δύο παιδιά. Χώρισε κατόπιν από τον Φλουκ και πολύ γρήγορα ξαναπαντρεύτηκε έναν άνδρα ονόματι Βόλκαν Έκρεν. Προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ και το 2008 η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο, όπου ξεκίνησε τη ριζοσπαστικοποίησή της.

Το 2011 η Άλισον Φλουκ-Έκρεν, μαζί με τον σύζυγο και τα παιδιά της, εγκαταστάθηκε στη Λιβύη. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Βόλκαν Έκρεν έκλεψε έγγραφα μετά την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο της Βεγγάζης και εκείνη τον βοήθησε να τα αναλύσει και να τα συνοψίσει για λογαριασμό της Ανσάρ αλ Σαρία, μιας τζιχαντιστικής οργάνωσης που συνδεόταν με την Αλ Κάιντα.

Η Άλισον Φλουκ-Έκρεν

Έναν χρόνο αργότερα, η οικογένεια εγκαθίσταται στη Συρία όπου ο σύζυγος γίνεται ελεύθερος σκοπευτής για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους. Καθώς εκείνη γνώριζε από όπλα –από την εποχή που μεγάλωνε στο αγρόκτημα με τους γονείς της– της ανέθεσαν να εκπαιδεύει άλλες γυναίκες στη χρήση των AK-47 και των χειροβομβίδων.

Για να «εκδικηθούν» για τον θάνατο παιδιών σε έναν βομβαρδισμό, εκείνη πρότεινε να οργανώσουν μια επίθεση σε αμερικανικό πανεπιστήμιο. Επειδή ήταν έγκυος, εγκατέλειψε το σχέδιο. Λίγο αργότερα, σκέφτηκε να επιτεθούν σε ένα εμπορικό κέντρο στις ΗΠΑ, αλλά τότε την μετέπεισε ο σύζυγός της.

Το 2015, ο Έκρεν σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό. Τα επόμενα χρόνια, εκείνη ξαναπαντρεύτηκε τρεις φορές με άλλα μέλη του ΙΚ και γέννησε άλλα τέσσερα παιδιά – συνολικά απέκτησε 11. Παράλληλα, οργάνωσε μια γυναικεία ταξιαρχία, την «Κατίμπα Νουσάιμπα» που ανέλαβε δράση τον Φεβρουάριο του 2017 για να βοηθήσει στην άμυνα της Ράκας. Αφού έπεσε η πόλη, ζήτησε από κάποιον να πει στην οικογένειά της ότι είναι νεκρή, για να αποφύγει τις δικαστικές διώξεις. Η στρατηγική της δεν απέδωσε: τον Ιανουάριο του 2022 απελάθηκε στις ΗΠΑ.

Πηγή: newsbeast.gr