Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα δημιουργήσουν θέση πρεσβευτή στην Αρκτική και το μόνο που μένει είναι να δώσει το Κογκρέσο το «πράσινο φως» για να υλοποιηθεί η απόφαση.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ, μιλώντας στη Γερουσία ανέφερε ότι «μια αρκτική περιοχή που είναι ταυτόχρονα ειρηνική, σταθερή, ευημερούσα, και που συνεργάζεται είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ» κυρίως για την «καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Μάλιστα, η ανακοίνωση αυτή εκδίδεται καθώς αναμένεται να αρχίσει αύριο, Σάββατο, συνάντηση του διεθνούς συνεδρίου του Αρκτικού Κύκλου που είναι αφιερωμένο στην Γροιλανδία.

Νωρίτερα φέτος, επτά από τις οκτώ χώρες μέλη του Συμβουλίου της Αρκτικής, εκ των οποίων οι ΗΠΑ, ανέστειλαν τη συμμετοχή τους σε μια περίοδο όπου η Ρωσία ασκούσε την εκ περιτροπής προεδρία, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η υποχώρηση του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική προσφέρει σημαντικές οικονομικές ή στρατιωτικές ευκαιρίες χάρη κυρίως σε νέες θαλάσσιες οδούς.

Η Ρωσία δημοσίευσε πρόσφατα ένα νέο ναυτικό δόγμα στο οποίο αναφέρει ότι θέλει να ενισχύσει τις θέσεις της στην Αρκτική, ταυτόχρονα στο οικονομικό και το στρατιωτικό επίπεδο.

Η Αρκτική θερμάνθηκε σχεδόν τέσσερις φορές ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη κατά τα τελευταία 40 χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Πηγή: newsbeast.gr