Η ομοσπονδιακή αστυνομία των ΗΠΑ έκανε γνωστό την Παρασκευή πως ερευνά μια απειλή για ένοπλες επιθέσεις εναντίον σχολείων της χώρας, η οποία αναρτήθηκε στο TikTok και η οποία γνώρισε μεγάλη διάδοση, με αποτέλεσμα πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα να απευθύνουν προειδοποιήσεις.

Διαφορετικές αρχές, εντούτοις, υποβάθμισαν την αξιοπιστία αυτής της απειλής, που κυκλοφόρησε στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης υπό τη μορφή βίντεο που παρότρυναν για μία «πρόκληση ένοπλης επίθεσης σε σχολεία» («school shooting challenge») και σύμφωνα με την οποία, επιθέσεις με πυροβόλα όπλα και εκρηκτικούς μηχανισμούς θα διαπραχθούν σήμερα σε σχολεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σημειώνεται πως αυτή η φήμη εμφανίστηκε δύο εβδομάδες μετά την πραγματική φονική επίθεση σε λύκειο της Οξφόρδης, στην πολιτεία του Μίσιγκαν, όπου ένας έφηβος ηλικίας 15 ετών σκότωσε τέσσερις μαθητές και τραυμάτισε πολλούς άλλους με ημιαυτόματο πιστόλι, που του είχαν δώσει οι γονείς του, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Αυξημένη αστυνομική παρουσία και ακυρώσεις μαθημάτων

«Μια πληροφορία κυκλοφορεί, σύμφωνα με την οποία η σημερινή είναι μια ημέρα επιθέσεων εναντίον σχολείων», προειδοποιούσαν σήμερα σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οι υπεύθυνοι ενός σχολείου της πρωτεύουσας Ουάσινγκτον, προσθέτοντας πως «η διοίκηση και η τοπική αστυνομία είναι ενήμερες και παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση».

Η σχολική περιφέρεια του Πένσμπουρι, στην Πενσιλβάνια, είπε από την πλευρά της στους γονείς ότι θα υπάρξει μια ενισχυμένη αστυνομική παρουσία περιμετρικά των κτιρίων της, ακόμα κι αν «δεν πιστεύει ότι αυτή η απειλή είναι αξιόπιστη».

Στο Γκιλρόι της Καλιφόρνιας, ο διευθυντής της σχολικής περιφέρειας ανακοίνωσε στο διαδίκτυο ότι τα μαθήματα στο Λύκειο του Γκιλρόι θα ακυρωθούν σήμερα λόγω απειλών βίας εναντίον του σχολείου «σε διάφορους λογαριασμούς στα social media».

Οι ενδεχόμενες απειλές λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν λένε τόσο το FBI όσο και το TikTok

Το TikTok διαβεβαίωσε πως διεξάγει έρευνα, κρατώντας αποστάσεις από τα βίντεο που εμφανίστηκαν στην πλατφόρμα του.

«Αντιμετωπίζουμε τις απειλές, ακόμα κι αν πρόκειται για φήμες, με τη μεγαλύτερη σοβαρότητα και γι’ αυτό εργαζόμαστε με τις αρχές για να εξετάσουμε τις προειδοποιήσεις σχετικά με ενδεχόμενες βίαιες ενέργειες σε σχολεία (…)», παρότι «δεν βρήκαμε την απόδειξη ότι τέτοιες απειλές γεννήθηκαν ή διαδόθηκαν στο TikTok», ανέφερε η εταιρεία σε δελτίο τύπου.

Το FBI, από την πλευρά του, ανέφερε πως λαμβάνει «όλες τις ενδεχόμενες απειλές σοβαρά υπόψη του». «Εργαζόμαστε τακτικά με τους εταίρους μας στην αστυνομία για να καθορίσουμε την αξιοπιστία κάθε απειλής», τονίζεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Πηγή: newsbeast.gr