Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανησυχούν βαθύτατα για τη βία στην Ιερουσαλήμ, όπου τουλάχιστον 152 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν χθες Παρασκευή (15/4) σε συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν προκλήσεις μέσω ενεργειών και ρητορικής, και να διατηρήσουν το status quo στο Όρος του Ναού (Χαράμ αλ Σαρίφ)», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Τα αιματηρά επεισόδια ξέσπασαν ύστερα από σειρά επιθέσεων στο Ισραήλ και ισραηλινές επιθέσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ, η Πλατεία των Τεμενών ή Όρος του Ναού όπως ονομάζεται από τους Εβραίους, βρίσκεται στην Παλιά Πόλη στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, παλαιστινιακό κατεχόμενο τομέα από το 1967 από το Ισραήλ.

Ίδια στάση από Βερολίνο, Παρίσι, Ρώμη και Μαδρίτη

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και Ισπανίας καταδίκασαν σήμερα τη βία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ σε κοινή ανακοίνωση.

«Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση όπως και να απόσχουν από τη βία και κάθε μορφή πρόκλησης», ανέφεραν οι εκπρόσωποι των υπουργείων στην ανακοίνωσή τους.

Παράλληλα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Γαλλία ζήτησε τη “μέγιστη αυτοσυγκράτηση” μετά τις ταραχές και τις συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αστυνομικών στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ.

«Καλούμε να επιδειχθεί η μέγιστη αυτοσυγκράτηση και η αποφυγή κάθε μορφής βίας», δήλωσε. «Η Γαλλία ζητεί τον σεβασμό και τη διατήρηση του ιστορικού status quo στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ και υπενθυμίζει τον ουσιαστικό ρόλο της Ιορδανίας σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Η Γαλλία επανέλαβε επίσης την «έντονη καταδίκη της για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο 14 ανθρώπων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης μιας εκ των συμπατριωτών μας».

Από τις 22 Μαρτίου, στο Ισραήλ σημειώθηκαν τέσσερις επιθέσεις, οι δύο πρώτες πραγματοποιήθηκαν από Άραβες πολίτες του Ισραήλ που συνδέονταν με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και των οποίων οι τρεις δράστες σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις. Δύο άλλες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στην περιφέρεια της μητρόπολης του Τελ-Αβίβ από Παλαιστίνιους που κατάγονταν από την Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι επιθέσεις αυτές στοίχισαν τη ζωή σε δεκατέσσερις ανθρώπους στο Ισραήλ, εκ των οποίων μια Γαλλοϊσραηλινή.

Επίσης, 22 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων των δραστών, έχουν σκοτωθεί από εκείνη την ημερομηνία σε βιαιότητες, που συνδέονταν κυρίως με «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πηγή: newsbeast.gr