Ο κορονοϊός που προκάλεσε την πανδημία φαίνεται πώς διέρρευσε από κινεζικό εργαστήριο, αλλά δεν αναπτύχθηκε στα πλαίσια προγράμματος δημιουργίας βιολογικών όπλων. Αυτό αναφέρει απόρρητη έρευνα του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ που γνωστοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο και ανώτερους Αμερικανούς νομοθέτες, την οποία επικαλείται η οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal.

Άλλες τέσσερις υπηρεσίες κρίνουν ότι η πανδημία αποτελεί αποτέλεσμα φυσικής μετάδοσης ενώ άλλες δύο δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε ασφαλές συμπέρασμα.

Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει πως το συμπέρασμα της έρευνας του υπουργείου Ενέργειας είναι σημαντικό, καθώς η υπηρεσία διαθέτει σημαντική επιστημονική τεχνογνωσία και επιβλέπει ένα δίκτυο εθνικών εργαστηρίων των ΗΠΑ, ορισμένα εκ των οποίων διεξάγουν προηγμένες βιολογικές έρευνες.

Άνθρωποι που διάβασαν αυτή την απόρρητη έκθεση αναφέρουν πως το υπουργείο Ενέργειας τονίζει πως δεν είναι βέβαιο για το συμπέρασμα, αλλά το κοινοποιεί με «χαμηλή αυτοπεποίθηση».

Το έγγραφο του FBI αναφέρει πως το συμπέρασμα γνωστοποιείται με «μέτρια αυτοπεποίθηση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο FBI εργάζονται διακεκριμένοι μικροβιολόγοι, ανοσιολόγοι και άλλοι επιστήμονες και υποστηρίζεται από το Εθνικό Κέντρο Βιοϊατρικής Ανάλυσης που ιδρύθηκε στο Φόρτ Ντέτρικ το 2004 για να προχωρήσει σε αναλύσεις για τον άνθρακα και άλλες ενδεχόμενες βιολογικές απειλές.

Η WSJ γράφει πως Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις νέες πληροφορίες και αναλύσεις που οδήγησαν το υπουργείο Ενέργειας στη διαφοροποίηση της μέχρι σήμερα θέσης του.

Προσέθεσαν δε, ότι παρότι και το υπουργείο Ενέργειας αλλά και το FBI υποστηρίζουν ότι ο κορονοϊός προήλθε από κινεζικό εργαστήριο, το πιθανότερο είναι πως κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα για διαφορετικούς λόγους.

Το επικαιροποιημένο έγγραφο αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο αξιωματούχοι προσπαθούν ακόμη να συνθέσουν το «παζλ» της εμφάνισης του ιού, που σκότωσε επτά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και προκάλεσε τεράστια οικονομικά δεινά.

Η αμερικανική CIA παραμένει αναποφάσιστη, μην έχοντας ακόμη απαντήσει με σαφήνεια στο ερώτημα εάν ο Covid-19 προήλθε από κάποιο εργαστήριο ή εμφανίστηκε φυσικά.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, παραδέχτηκε την Κυριακή (26/2) ότι υπάρχει «πληθώρα απόψεων» στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επί του θέματος.

Ο ίδιος, μιλώντας στο CNN, είπε ότι ορισμένα μέλη της κοινότητας πληροφοριών έχουν καταλήξει στο ένα συμπέρασμα ενώ κάποια άλλα σε εντελώς διαφορετικό.

Ο Σάλιβαν υπογράμμισε παράλληλα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προσφέρει τους απαραίτητους πόρους στις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να καταφέρουν να απαντήσουν με σαφήνεια στο ερώτημα της προέλευσης του φονικού ιού.

Πηγή: newsbeast.gr