Το Ιράν βρίσκεται στο τρίτο μήνα διαδηλώσεων για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί που συννελήφθη από τις αρχές, επειδή δεν φορούσε μαντίλα και σύμφωνα με την κρατική ενημέρωση, 200 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στις αναταραχές.

Μάλιστα, ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί είπε σήμερα πως η Ισλαμική Δημοκρατία εγγυάται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, υπεραμυνόμενος του κυβερνώντος συστήματος εν μέσω καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων η οποία σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 300 ανθρώπων.

Στο μεταξύ, ένα ανώτατο σώμα κρατικής ασφαλείας δήλωσε πως 200 άνθρωποι, περιλαμβανομένων μελών των δυνάμεων ασφαλείας, έχασαν τη ζωή τους στις ταραχές, ένας αριθμός σημαντικά χαμηλότερος εκείνου που δίνουν ο ΟΗΕ και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επίσης, οι αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη για την εξέγερση σε ξένους εχθρούς, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ.

«Το Ιράν έχει το πιο προοδευτικό Σύνταγμα στον κόσμο επειδή συνδυάζει τα ιδανικά με τη δημοκρατία», είπε ο Ραϊσί σε μια ομιλία προς τους βουλευτές, παραθέτοντας τα λόγια ενός Αφρικανού δικηγόρου που συνάντησε πριν από αρκετά χρόνια και τον οποίο δεν κατονόμασε.

«Το Σύνταγμα διασφαλίζει την ύπαρξη του ισλαμικού συστήματος», είπε και πρόσθεσε πως επίσης «διασφαλίζει τα βασικά δικαιώματα και τις νόμιμες ελευθερίες».

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο του δικαστικού σώματος Mizan,το συμβούλιο κρατικής ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε πως 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πρόσφατες ταραχές.

Ο Αμιράλι Χατζιζαντέχ, υψηλόβαθμος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε τη Δευτέρα πως 300 άνθρωποι, περιλαμβανομένων μελών των δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκαν στις πρόσφατες ταραχές.

Ο Τζαβάιντ Ρέχμαν, ένας ανεξάρτητος ειδικός για το Ιράν που έχει διοριστεί από τον ΟΗΕ, δήλωσε την Τρίτη πως τουλάχιστον 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 40 παιδιών.

Πηγή: newsbeast.gr