Ένας κεραυνός προκάλεσε βλάβη σε τμήμα του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού στον Ισημερινό, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 11% η παραγωγή πετρελαίου, εξαιτίας διακοπής ρεύματος σε 728 πετρελαιοπηγές, όπως ανακοίνωσε η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petroecuador.

Οι πετρελαιοπηγές αυτές, που αποτελούν το 46% εξ όσων εκμεταλλεύεται η εταιρεία, είναι ανάμεσα στις πλέον παραγωγικές της Petroecuador.

Ο Ισημερινός, άλλοτε κράτος μέλος του ΟΠΕΚ, παρήγαγε 493.418 βαρέλια πετρελαίου το Σάββατο, αλλά μόλις 56.165 την Κυριακή, λόγω της διακοπής του ρεύματος, σύμφωνα με δεδομένα του ρυθμιστικού φορέα της ενέργειας.

Το αργό πετρέλαιο είναι από τις βασικές πηγές εσόδων του κράτους της Λατινικής Αμερικής. Η παραγωγή έφθασε συνολικά τα 479.000 βαρέλια/ημέρα από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο φέτος. Από την ποσότητα αυτή, το 78% εξόρυξε η Petroecuador. Τα 312.400 από τα 479.000 βαρέλια εξήχθησαν, με το δημόσιο να εξασφαλίζει έσοδα 8,46 δισεκ. δολαρίων (με την τιμή στα 89 δολάρια το βαρέλι μεσοσταθμικά), σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα μετέδωσε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο το AFP και το Reuters.

Ο συντηρητικός πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο ανέλαβε την εξουσία πέρσι υποσχόμενος να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου στο 1 εκατομμύριο βαρέλια/ημέρα, όμως έκτοτε μείωσε τον στόχο στα 600.000 βαρέλια/ημέρα ως το τέλος της θητείας του, το 2025.

Πηγή: newsbeast.gr