Διαδηλωτές με σφυρίχτρες βγήκαν σήμερα (12/7) στους δρόμους της Παμπλόνα στην Ισπανία για να εκφράσουν την οργή τους ύστερα από την ανακοίνωση της αστυνομίας ότι μια γυναίκα κατήγγειλε πως έπεσε θύμα βιασμού και άλλες οκτώ πως δέχθηκαν σεξουαλικές επιθέσεις στη διάρκεια του φεστιβάλ του Σαν Φερμίν, το οποίο είναι παγκοσμίως διάσημο για τις περίφημες ταυροδρομίες.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Παμπλόνα, Ενρίκε Μάγια, η γυναίκα κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού το Σάββατο. Η αστυνομία ερευνά την υπόθεση, αλλά δεν έχει προχωρήσει σε προσαγωγές ή συλλήψεις. Το δημοτικό συμβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταδικάζει το καταγγελλόμενο περιστατικό.

Παράλληλα, οι αρχές βρίσκονται επί ποδός μιας και έγιναν τέσσερις καταγγελίες από γυναίκες που υποστηρίζουν πως τις τρύπησαν με σύριγγα και τους χορηγήθηκαν ουσίες προκειμένου στη συνέχεια να τις εκμεταλλευτούν σεξουαλικά – μια πρακτική που διαδίδεται ολοένα και περισσότερο στην Ευρώπη με παρόμοια περιστατικά να καταγράφονται σε Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο και Ιταλία τους τελευταίους μήνες. Στις περιπτώσεις των καταγγελιών στο Σαν Φερμίν, πάντως, η αστυνομία δεν έχει στοιχεία πως οι γυναίκες έπεσαν θύματα είτε σεξουαλικής κακοποίησης ή ληστείας αφού τους δόθηκαν οι ουσίες.

Το 2016, ο ομαδικός βιασμός μιας 18χρονης στη διάρκεια του φεστιβάλ είχε πυροδοτήσει την οργισμένη αντίδραση των κατοίκων της Παμπλόνα και όχι μόνο, ενώ έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη αυστηροποίησης της νομοθεσίας για τη σεξουαλική βία. Πέντε άνδρες καταδικάστηκαν τότε και οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Ο ομαδικός βιασμός της 18χρονης έγινε γνωστός ως η υπόθεση με την «Αγέλη των Λύκων» από την ονομασία μιας ομάδας στο WhatsApp, όπου τα μέλη διακινούσαν βίντεο της επίθεσης.

Τον Ιούνιο του 2021 η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε τελικά νομοσχέδιο που ορίζει κάθε μη συναινετική σεξουαλική επαφή ως βιασμό, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης νομοθετικής αναθεώρησης που αυστηροποίησε επίσης τις ποινές για σεξουαλική παρενόχληση και προβλέπει μεγαλύτερη στήριξη στα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων.

Πηγή: newsbeast.gr