Η ισπανική κυβέρνηση θα επιτρέψει προσωρινά να περιορίσουν τα καταστήματα τις πωλήσεις ορισμένων προϊόντων ώστε να αποφευχθούν ελλείψεις, λίγες ημέρες αφότου εξαντλήθηκαν τα αποθέματα ηλιελαίου και γάλακτος στα σουπερμάρκετ.

Οι αλυσίδες σουπερμάρκετ ζητούσαν να επιβληθεί δελτίο σε ορισμένα είδη, για να μην προκληθούν προβλήματα στη διάθεσή τους λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η απόφαση αυτή θα ισχύει μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας πήρε αυτήν την απόφαση με αφορμή όχι μόνο τον πόλεμο αλλά και την απεργία, διάρκειας τριών εβδομάδων, των οδηγών φορτηγών που είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιαστούν ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως στα αυγά, το γάλα, το αλεύρι και το ηλιέλαιο. Σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο οι ελλείψειw οφείλονταν στις μαζικές αγορές εκ μέρους των καταναλωτών και όχι σε διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ο νόμος «παρέχει τη νομική στήριξη ώστε (τα καταστήματα) να περιορίσουν τον αριθμό των προς πώληση προϊόντων» αλλά κυρίως «για να υπάρξει δίκαιη πρόσβαση για όλους τους καταναλωτές», είπε ο υπουργός Εμπορίου Ρέγιες Μαρότο.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η ένωση καταναλωτών Facua προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον ορισμένων σουπερμάρκετ, όταν αποφάσισαν να πωλούν το ηλιέλαιο με το δελτίο. Το 40% του ηλιελαίου που καταναλώνεται στην Ισπανία εισάγεται από την Ουκρανία.

Ισπανός σεφ προσφέρει κάθε Τρίτη δωρεάν γεύμα με παέγια δίπλα στη θάλασσα στους Ουκρανούς πρόσφυγες

Κάθε Τρίτη ο σεφ Θιριάκο Βιθέντε μετατρέπει το εστιατόριό του δίπλα στη θάλασσα στη Βαλένθια στην Ισπανία σε τραπεζαρία όπου περισσότεροι από 100 Ουκρανοί πρόσφυγες μπορούν να απολαύσουν ένα δωρεάν πλούσιο γεύμα με παέγια.

«Τα έχουν χάσει όλα», δήλωσε ο 47χρονος Βιθέντε καθώς οι σερβιτόροι του εστιατορίου του μοίραζαν γενναιόδωρες μερίδες με παέγια στους Ουκρανούς πρόσφυγες.

«Είμαστε εδώ για να τους προσφέρουμε λίγη αγάπη και στοργή μέσω της γαστρονομίας», πρόσθεσε.

Περισσότερα από 4 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους μετά την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Περίπου 80.000 έχουν πάει στην Ισπανία, σύμφωνα με συνέντευξη του υπουργού Μετανάστευσης στην εφημερίδα La Vanguardia την Κυριακή.

Την τραπεζαρία του Las Torres de Ciriaco γεμίζει κάθε Τρίτη η χαρούμενη φλυαρία των οικογενειών που χαίρονται το φαγητό τους, αν και οι αναμνήσεις από τις δοκιμασίες που πέρασαν δεν φεύγουν ποτέ από το μυαλό τους.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε η 28χρονη Αλίνα Ζαχιζέτα, η οποία ήταν διευθύντρια σε υποκατάστημα της αλυσίδας αθλητικών ειδών Intersport στο Κίεβο.

Έπειτα από ένα δύσκολο ταξίδι πέντε ημερών ως τα σύνορα της Ουκρανίας με την Ουγγαρία, αυτή και η οικογένειά της κατάφεραν εν τέλει να φτάσουν στην Ισπανία.

Πέραν του φαγητού, το εστιατόριο του Βιθέντε προσφέρει έναν τόπο συνάντησης για τους Ουκρανούς στον οποίο μπορούν να μοιραστούν τις ιστορίες τους και να ζητήσουν βοήθεια για την συγκέντρωση των εγγράφων που χρειάζονται.

«Ο κόσμος είναι πολύ υποστηρικτικός», είπε ο 24χρονος Μπόχνταν Τουρίνσκα, καθηγητής αγγλικών από το Κίεβο.

Πηγή: newsbeast.gr