Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε την οριοθέτηση των τιμών για τα rapid test κορονοϊού και θα ανοίξει την πλατφόρμα για τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε όλους ηλικίας άνω των 18 ετών. Τα τελευαία στοιχεία δείχνουν ότι η εξάπλωση της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον ίσως να έχει αρχίσει να επιβραδύνεται στη χώρα.

Η υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάριας είπε πως από το Σάββατο (15/1) τα τεστ αντιγόνου θα πωλούνται στο κοινό στην ανώτατη τιμή των 2,94 ευρώ φέρνοντας την τιμή του τεστ πιο κοντά σε εκείνην άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

«Σκοπός μας ήταν πρώτα να σταθεροποιήσουμε την προσφορά μετά την αύξηση της ζήτησης με συντελεστή άνω του 1.000 — και στη συνέχεια να εστιάσουμε στη ρύθμιση των τιμών», δήλωσε η Ντάριας.

Η Ισπανία είχε καταγράψει σποραδικές ελλείψεις τεστ αντιγόνου όλο τον Δεκέμβριο εν μέσω μιας απότομης αύξησης της ζήτησης λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της Όμικρον και επειδή οι πολίτες ήθελαν να κάνουν τεστ στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Τα τεστ αντιγόνου διατίθενται τώρα προς πώληση μόνο στα φαρμακεία στην Ισπανία, παρά τις εκκλήσεις από ομάδες άσκησης πίεσης των σουπερμάρκετ και ορισμένους ειδικούς να επιτραπεί η πώλησή τους στα σουπερμάρκετ, όπως έχει κάνει η γειτονική Πορτογαλία.

Η Καρολίνα Ντάριας, στο μεταξύ, πρόσθεσε πως το διάστημα ανάμεσα στην τελευταία δόση του εμβολίου και την αναμνηστική δόση θα μειωθεί στους πέντε από τους έξι μήνες.

«Η μείωση του διαστήματος ανάμεσα στην τελευταία και την αναμνηστική δόση είναι σε συμφωνία με τις χώρες στην περιοχή μας, και είναι μέρος μιας στρατηγικής απόκρισης η οποία εξελίσσεται διαρκώς», είπε η Ντάριας σημειώνοντας πως οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από τις ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας στις μικρότερες.

Πηγή: newsbeast.gr