Χιλιάδες πολίτες του Ισραήλ κατέβηκαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ το βράδυ του Σαββάτου και για όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα διαμαρτυρήθηκαν κατά της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος που προωθεί ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και την οποία θεωρούν επίθεση κατά της δημοκρατίας.

Η χθεσινή διαδήλωση έγινε μετά την υιοθέτηση από το Κοινοβούλιο, σε πρώτη ανάγνωση, την Τρίτη, δύο βασικών διατάξεων της μεταρρύθμισης.

Η πρώτη διάταξη τροποποιεί τη διαδικασία διορισμού των βουλευτών και η δεύτερη καθιστά τα δικαστήρια αναρμόδια να κρίνουν πράξεις ή αποφάσεις για τις οποίες μπορεί να θεωρούν πως συγκρούονται με τους θεμελιώδεις νόμους, που έχουν ρόλο Συντάγματος. Άλλη πολύ επίμαχη διάταξη της μεταρρύθμισης είναι αυτή που επιτρέπει στο κοινοβούλιο να ακυρώνει αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου με απλή πλειοψηφία.

«Δημοκρατία, δημοκρατία!» ή «Δεν θα τα παρατήσουμε», φώναζαν οι διαδηλωτές στο κέντρο του Τελ Αβίβ.

«Μαχόμαστε για τη χώρα μας, για τη δημοκρατία, για ίσα δικαιώματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ρονίτ Πελέντ, από την Χοντ Χασαρόν, βόρεια της ισραηλινής μητρόπολης. «Πρέπει κάποιος να σταματήσει την κυβέρνηση», που έχει βαλθεί «να ελέγξει τις ζωές μας. Φοβόμαστε ότι θα γίνουμε φασιστική χώρα», δήλωσε η 68χρονη συνταξιούχος.

Το σχέδιο της μεταρρύθμισης ανακοινώθηκε στις αρχές Ιανουαρίου από την κυβέρνηση που σχηματίστηκε τον Δεκέμβριο από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου με κόμματα της ακροδεξιάς και υπερορθόδοξους εβραϊκούς σχηματισμούς.

Σύμφωνα με τους επικριτές του, το νομοσχέδιο, καθώς έχει στόχο να μειώσει την επιρροή της δικαστικής εξουσίας προς όφελος της πολιτικής, απειλεί τον δημοκρατικό χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ.

Πηγή: newsbeast.gr