Μετά την παρουσίαση των ανησυχητικών στοιχείων που αφορούν στον πληθωρισμό του Οκτωβρίου (συν 11,9% σε ετήσια βάση) στην Ιταλία από το Ινστιτούτο Στατιστικής Istat, σήμερα η ιταλική Ένωση Καταναλωτών Unc αναφέρεται στις ανατιμήσεις βασικών προϊόντων του τομέα των τροφίμων.

Πιο αναλυτικά, το σπορέλαιο, μέσα σε ένα χρόνο, στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 56%, το βούτυρο κατά 42,9%, η ζάχαρη κατά 35,9% και το ρύζι κατά 30,6%.

Αύξηση-φωτιά στο γάλα

Παράλληλα, η τιμή του γάλακτος μακράς διαρκείας σημείωσε αύξηση κατά 29,4%, των λαχανικών 25,1% ενώ το αλεύρι, τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ακρίβυνε κατά 23,7%.

Οι ανατιμήσεις στα μακαρόνια έφτασαν το 22,5%, στα αυγά το 18,7%, ενώ η τιμή του κοτόπουλου αυξήθηκε κατά 18% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021.

Σύμφωνα με την ιταλική Ένωση Καταναλωτών, μέσα σε δώδεκα μήνες το κόστος της ενέργειας στην ελεύθερη αγορά υπερτριπλασιάστηκε, με αύξηση 329%.

Ο πρόεδρος της Unc, Mασιμιλάνο Ντόνα, προέβλεψε ότι, βάσει της τελευταίας αύξησης του πληθωρισμού, φέτος τα ιταλικά νοικοκυριά θα κληθούν, κατά μέσο όρο, να ξοδέψουν 3.324 ευρώ περισσότερα απ’ ό,τι την περσινή χρονιά.

Πηγή: newsbeast.gr