Στην Ιταλία δημιουργήθηκε ένας διαδικτυακός χάρτης στον οποίο γίνεται η προσπάθεια να καταγραφούν όλα τα μνημεία που προέρχονται από την περίοδο του Φασισμού, είτε είναι ονόματα δρόμων, είτε αγάλματα και επιγραφές.

Συγκεκριμένα, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Γερμανοί επιχείρησαν συστηματικά να εξαλείψουν κάθε σημάδι του ναζιστικού καθεστώτος του Αδόλφου Χίτλερ. Ωστόσο, οι Ιταλοί ακολούθησαν μια πολύ πιο χαλαρή προσέγγιση σε ό,τι αφορά τα ίχνη της 21χρονης δικτατορίας του Μουσολίνι.

Η ιστοσελίδα «Τόποι Φασισμού» (www.luoghifascismo.it) παρουσιάστηκε σήμερα από το Ινστιτούτο Φερούτσιο Πάρι, με έδρα το Μιλάνο, ύστερα από τέσσερα χρόνια έρευνας. Παραθέτει διάσημα τοπόσημα, όπως ο οβελίσκος της Ρώμης με την επιγραφή «Μουσολίνι Ντούτσε».

«Είναι μια μερική απογραφή… Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν έχει ολοκληρωθεί, είναι ένα έργο σε εξέλιξη», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Ιγκόρ Πιτσιρούσο, ερευνητής-ιστορικός και διαχειριστής της ιστοσελίδας. Προανήγγειλε πως το περιεχόμενο θα εμπλουτιστεί με τη συνδρομή αναγνωστών, διευκρινίζοντας πως θα ακολουθηθεί διαδικασία επαλήθευσης από ειδικούς. Ενδεικτικές της θερμής υποδοχής που έτυχαν οι «Τόποι Φασισμού» αποτελούν οι 12 προτάσεις για προσθήκες που εστάλησαν στον διαχειριστή της ιστοσελίδας ύστερα από σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα La Repubblica.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι υπήρξε στα εφηβικά της χρόνια θαυμάστρια του Μουσολίνι. Τον περασμένο Αύγουστο είχε ξεκαθαρίσει ότι η ιταλική δεξιά έχει τοποθετήσει τον φασισμό στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας εδώ και δεκαετίες.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του οποίου ηγείται η Μελόνι επέλεξε πάντως για την προεδρία της Γερουσίας τον Ινιάτσιο Μπενίτο Μαρία Λα Ρούσα, έναν συλλέκτη κειμηλίων του Μουσολίνι, ο οποίος το 2020 είχε δηλώσει ότι ο ναζιστικός χαιρετισμός είναι καταλληλότερος από τη χειραψία στο πλαίσιο των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19.

Πηγή: newsbeast.gr