Το κόστος των καθαρών εισαγωγών ενέργειας της Ιταλίας θα προσεγγίσει φέτος το ύψος των 100 δισ. ευρώ, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Ντανιέλε Φράνκο.

Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει στην εξάλειψη του καθαρού πλεονάσματος στις ανταλλαγές με τον υπόλοιπο κόσμο που είχε επιτύχει η χώρα τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ετήσιο επιχειρηματικό φόρουμ Ambrosetti, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Φράνκο τόνισε ότι η Ιταλία πέρυσι βασίστηκε στις εισαγωγές για το 75% της ενεργειακής κατανάλωσης της χώρας, με τις καθαρές εισαγωγές ενέργειας να κοστίζουν 43 δισ. ευρώ.

“Μεταφέρουμε πλούτο στο εξωτερικό”, δήλωσε ο Φράνκο. “(Το ποσό των 100 δισ. ευρώ) αντιστοιχεί σε τρεις ποσοστιαίες μονάδες του ΑΠΕ το οποίο μεταφέρουμε στις χώρες παραγωγής ενέργειας”, πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει δαπανήσει ήδη 33 δισ. ευρώ προκειμένου να αμβλύνει τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών της ενέργειας στην οικονομία, προσθέτοντας ότι ένα ακόμη πακέτο μέτρων θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Τόνισε, πάντως, ότι αυτή η πολιτική είναι ιδιαίτερα δαπανηρή ώστε να συνεχιστεί. “Αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε τη λειτουργία της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας… προκειμένου να επιστρέψουν οι τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας σε βιώσιμα επίπεδα”, σημείωσε ο Ντανιέλε Φράνκο.

Πηγή: newsbeast.gr