Να πιέσει την ισπανική κυβέρνηση ώστε να τερματίσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία, αποφάνθηκε την Παρασκευή (27/1) ο ανακριτής για τον 74χρονο Ισπανό που συνελήφθη για την αποστολή παγιδευμένων επιστολών σε θεσμούς όπως το ισπανικό υπουργείο Άμυνας και η πρεσβεία της χώρας του Ζελένσκι στη Μαδρίτη.

Ο άνδρας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο ισπανικά ΜΜΕ αντιμετωπίζει κατηγορίες για διακεκριμένη τρομοκρατική δράση, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι επιστολές εστάλησαν μεταξύ άλλων στον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, στην ουκρανική πρεσβεία στην Μαδρίτη, στην υπουργό Άμυνας, σε εταιρεία που κατασκευάζει εκτοξευτήρες ρουκετών που έχουν σταλεί από την Μαδρίτη στο Κίεβο, σε μεγάλη ισπανική στρατιωτική βάση σε κυβερνητικά γραφεία, σε δορυφορική της Ευρωπαϊκής Ενωσης εταιρεία και στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο διάστημα από τις 24 Νοεμβρίου μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου.

Ο υπεύθυνος ασφαλείας της ουκρανικής πρεσβείας στην Μαδρίτη είχε τραυματισθεί ελαφρά στο χέρι από την έκρηξη μίας από τις επιστολές, που είχε ως αποδέκτη τον πρεσβευτή της Ουκρανίας.

Ο Πομπέιο Γκονθάλεθ Πασκουάλ χρησιμοποιούσε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το VK και το ελβετικό κρυπτογραφικό service email Protonmail, πράγμα που αποτελεί ένδειξη για τον κίνδυνο να διαφύγει στην Ρωσία, σύμφωνα με το δικαστικό έγγραφο που προέκυψε από την πρώτη κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση.

Ο 74χρονος προμηθεύτηκε ορισμένα από τα υλικά που χρησιμοποίησε για να κατασκευάσει τις παγιδευμένες επιστολής από το Amazon.

«Δεν υπάρχει ένδειξη ότι το πρόσωπο που ερευνάται ανήκει ή συνεργάζεται με οποιαδήποτε τρομοκρατική συμμορία ή οργανωμένη ομάδα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: newsbeast.gr