Προειδοποίηση προς τη διεθνή κοινότητα απευθύνει ο ΟΗΕ με αφορμή το Αφγανιστάν. Όπως τόνισε τη Δευτέρα (29/8) ο επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας του Οργανισμού Μάρτιν Γκρίφιθς θα πρέπει να αρχίσει να προσφέρεται ξανά αναπτυξιακή βοήθεια στη χώρα καθώς είναι αντιμέτωπη με μια επιδεινούμενη ανθρωπιστική και οικονομική κρίση.

Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν η παροχή αναπτυξιακής βοήθειας στο Αφγανιστάν, στην οποία η χώρα βασιζόταν πάρα πολύ, ανεστάλη, με τη διεθνή κοινότητα να απαιτεί πρώτα οι ισλαμιστές να σεβαστούν τα δικαιώματα των Αφγανών και κυρίως των κοριτσιών και των γυναικών.

«Η φτώχεια βαθαίνει, ο πληθυσμός εξακολουθεί να αυξάνεται και οι ντε φάκτο αρχές δεν έχουν προϋπολογισμό για να επενδύσουν στο ίδιο τους το μέλλον. Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι πρέπει να επανεκκινήσει κάποια παροχή αναπτυξιακής στήριξης», εξήγησε ο Γκρίφιθς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το νέο διάταγμα των Ταλιμπάν διχάζει

Πάνω από τους μισούς κατοίκους έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια

Περισσότεροι από τους μισούς από τους 39 εκατομμύρια κατοίκους του Αφγανιστάν έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ έξι εκατομμύρια κινδυνεύουν από λιμό, υπογράμμισε ο ίδιος. Περισσότερο από ένα εκατομμύριο παιδιά «εκτιμάται ότι υποφέρουν από την πιο σοβαρή μορφή υποσιτισμού που απειλεί τη ζωή τους» και ενδέχεται να πεθάνουν αν δεν λάβουν την κατάλληλη θεραπεία, τόνισε ο Γκρίφιθς.

«Οι ντε φάκτο αρχές του Αφγανιστάν πρέπει επίσης να συμβάλλουν. Οι γραφειοκρατικές παρεμβάσεις και διαδικασίες καθυστερούν την ανθρωπιστική βοήθεια την ώρα που (οι Αφγανοί) την χρειάζονται περισσότερο. Θα πρέπει να επιτραπεί να εργάζονται χωρίς εμπόδια και με ασφάλεια οι γυναίκες εργαζόμενες σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Και θα πρέπει να επιτραπεί στα κορίτσια να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους», σημείωσε.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως από καμία ξένη κυβέρνηση και εις βάρος της έχουν επιβληθεί διεθνείς κυρώσεις, οι οποίες, όπως καταγγέλλουν ο ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις, δυσχεραίνουν το έργο των οργανώσεων αρωγής στο Αφγανιστάν.

Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Οι διεθνείς τράπεζες αποφεύγουν τις συναλλαγές με τις αρχές του Αφγανιστάν φοβούμενες ότι θα παραβιάσουν τις κυρώσεις και ο ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις δίνουν μάχη τον τελευταίο χρόνο για να περάσουν αρκετά χρήματα στη χώρα.

«Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν μεταφέρει στη χώρα περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε μετρητά προκειμένου να συνεχιστεί η παροχή βοήθειας, αλλά η ρευστότητα και η τραπεζική κρίση εξακολουθούν να επηρεάζουν τη διανομή βοήθειας και την καθημερινότητα των Αφγανών», εξήγησε ο Γκρίφιθς.

Ο ΟΗΕ προσπαθεί να ξεκινήσει ένα σύστημα, το οποίο προβλέπει την ανταλλαγή εκατομμυρίων δολαρίων βοήθειας με το αφγανικό νόμισμα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση και η κρίση στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ παράλληλα θα παρακάμπτει τους Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με τον Γκρίφιθς, το σχέδιο αυτό «εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εξέταση» με τους Ταλιμπάν.

Πηγή: newsbeast.gr