Έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών για την υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού που έχει εντοπιστεί σε πέντε αφρικανικές χώρες. Όπως δήλωσε την Πέμπτη (3/2) επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι δυσκολότερο να ανιχνευτεί.

«Δείγματα της BA.2 μπορεί να μην ανιχνεύονται ως μορφή της Όμικρον» είπε χαρακτηριστικά.

Η υποπαραλλαγή του κορονοϊού ΒΑ.2 όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα επιστήμονας του ΠΟΥ «έχει αρχίσει να αντικαθιστά την περισσότερο κοινή “αρχική” παραλλαγή BA.1 Όμικρον σε χώρες όπως η Δανία».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ

Δεδομένα από τη χώρα αυτή δεν δείχνουν να υπάρχει διαφορά ως προς την σοβαρότητα της νόσου όταν η μόλυνση έχει προέλθει από αυτή την υποπαραλλαγή, σύμφωνα με έναν άλλον αξιωματούχο του ΠΟΥ.

«Η BA.2 έχει αναφερθεί σε πέντε χώρες: στη Μποτσουάνα, την Κένυα, το Μαλάουι, τη Σενεγάλη και την Νότια Αφρική», είπε σε διαδικτυακή ενημέρωση του Τύπου η δρ Νίκσι Γκουμέντε-Μοελέτσι.

Ανήσυχοι οι επιστήμονες για την ανίχνευση της Όμικρον 2

«Ανησυχούμε πολύ», τόνισε και πρόσθεσε ότι η BA.2 φαίνεται δύσκολο να εντοπιστεί γιατί δεν ανιχνεύεται πάντα με την μέθοδο ανίχνευσης του ιού που βασίζεται στο κριτήριο S-Gene Target Failure (SGTF), το οποίο χρησιμοποιείται για να ξεχωρίζει ανάμεσα στην αρχική παραλλαγή Όμικρον και σε άλλες παραλλαγές.

Η Γκουμέντε-Μοελέτσι είπε ότι ο ΠΟΥ συνεργάζεται πολύ στενά με εργαστήρια, ζητώντας τους να προωθούν για περαιτέρω ανάλυση δείγματα που είχαν επιστραφεί χωρίς να έχουν χαρακτηριστεί ότι ανήκουν στην Όμικρον, ώστε να αποκτήσει σαφέστερη εικόνα της εξάπλωσης της BA.2.

Η εκδοχή της Όμικρον BA.1 έχει υπάρξει κάπως ευκολότερη στον εντοπισμό σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές.

Αυτό συμβαίνει επειδή η BA.1 στερείται ενός από τα τρία στοχευμένα γονίδια που χρησιμοποιούνται σε ένα κοινό μοριακό τεστ.

Τεστ κορονοϊού στη Μεγάλη Βρετανία

Η BA.2 δεν στερείται του ιδίου στοχευμένου γονιδίου όπως η αρχική παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού.

Αντίθετα, οι επιστήμονες την παρακολουθούν με τον ίδιο τρόπο που έχουν κάνει με προηγούμενες παραλλαγές, ανάμεσά τους και η Delta, δηλαδή με τον εντοπισμό του αριθμού των γονιδιωμάτους του ιού που αναρτώνται σε δημόσιες βάσεις δεδομένων, όπως η GISAID.

Όπως και με άλλες παραλλαγές μια μόλυνση με την BA.2 μπορεί να ανιχνευθεί από τα self tests παρότι αυτά δεν μπορούν να διακρίνουν σε ποιά παραλλαγή οφείλεται η μόλυνση, λένε οι ειδικοί.

Πηγή: newsbeast.gr