Στην ανάγκη ενίσχυσης του εμβολιασμού αλλά επίσης και στην ταχεία διάθεση αναμνηστικών δόσεων, εστίασαν σήμερα από τις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια κοινής τους συνέντευξης Τύπου, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η επίτροπος για θέματα υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

Την ώρα που αυξάνονται ραγδαία οι αριθμοί κρουσμάτων κορονοϊού η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι η άφιξη της πιθανώς πολύ μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον απαιτεί τη μέγιστη προσοχή μας.

«Η ΕΕ είναι σε θέση να την αντιμετωπίσει» τόνισε ενώ επανέλαβε την επείγουσα έκκλησή της προς όλους: «εμβολιαστείτε, λάβετε αναμνηστική δόση και ακολουθείτε τους κανόνες για την προστασία σας».

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Από την πλευρά της, η Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας, Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον επιτείνει την επείγουσα ανάγκη εμβολιασμού και ενίσχυσης της ανοσίας μας, προκειμένου να σπάσουν οι αλυσίδες μετάδοσης». Προσέθεσε ότι, όπου χρειάζεται, πρέπει να θεσπιστούν αποτελεσματικά μέτρα για τη δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένων της κοινωνικής αποστασιοποίησης και των μασκών.

«Τεράστια πίεση στα νοσοκομεία λόγω της αύξησης των κρουσμάτων»

Η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι η αύξηση των κρουσμάτων σοβαρής ασθένειας με covid-19, ιδίως μεταξύ των μη εμβολιασμένων, έχει οδηγήσει σε τεράστια πίεση στα νοσοκομεία και στο υγειονομικό προσωπικό, που είναι ήδη στα όριά του. Αυτό έχει επίσης άμεσο αντίκτυπο στην υγεία των ασθενών που δεν έχουν προσβληθεί από την covid, καθώς η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη για άλλες παθήσεις επιβαρύνεται σημαντικά λόγω της ανάγκης θεραπείας των ασθενών με COVID-19.

ΣΤΕΛΛΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ

Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει στα κράτη-μέλη, αποφασιστικές και επείγουσες δράσεις, μεταξύ των οποίων:

  • Να συνεχίσουν να εφαρμόζουν κοινή στρατηγική για τον περιορισμό της εισόδου της παραλλαγής Όμικρον στην ΕΕ, με τακτικές, καθημερινές επανεξετάσεις των βασικών ταξιδιωτικών περιορισμών.
  • Να πραγματοποιήσουν ανανεωμένες εκστρατείες που θα απευθύνονται σε μη εμβολιασμένα άτομα από όλες τις επιλέξιμες ηλικιακές ομάδες, με στοχευμένες εθνικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της επιφυλακτικότητας απέναντι στον εμβολιασμό
  • Να διαθέσουν γρήγορα αναμνηστικές δόσεις για τη διατήρηση ισχυρών επιπέδων προστασίας από τον ιό, συμπεριλαμβανομένης της παραλλαγής ”Όμικρον”, αρχής γενομένης από τις πλέον ευάλωτες ομάδες
  • Η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή και την κοινοποίηση ειδικών μέτρων για τις επαφές κατά τη διάρκεια της περιόδου του τέλους του έτους
  • Να εφαρμόσουν την αναθεωρημένη προσέγγιση για την ελεύθερη κυκλοφορία με τυπική 9μηνη περίοδο ισχύος στο πλαίσιο του ενωσιακού ψηφιακού πιστοποιητικού covid.
  • Η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειες της ”Ομάδας Ευρώπη” για τον διαμοιρασμό εμβολίων, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού, παγκοσμίως, το 2022, που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της G20 τον Οκτώβριο του 2021.

Τέλος, η Επιτροπή θα εντείνει τις προσπάθειές της για την παραγωγή, την έγκριση και την από κοινού προμήθεια θεραπευτικών αγωγών της νόσου covid-19. Ως το τέλος του 2021 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνουν τις προτάσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας και τον κανονισμό για την αντιμετώπιση κρίσεων της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA).

Πηγή: newsbeast.gr