Την ανησυχία τους για τα υψηλά επίπεδα ανθεκτικότητας στα φάρμακα που αφορούν βακτήρια τα οποία συχνά προκαλούν λοιμώξεις του αίματος εκφράζουν οι ειδικοί του ΠΟΥ όπως προκύπτει από τα στοιχεία μιας έκθεσης του 2020 που αφορά 87 χώρες και δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, Παρασκευή (9/12).

Η ανησυχία για τα παθογόνα αυτά, γνωστά ως υπερβακτήρια, που είναι ανθεκτικά στα υπάρχοντα φάρμακα, δεν είναι κάτι νέο αλλά ενισχύθηκε την πρώτη χρονιά της πανδημίας του κορονοϊού.

Η παρατεταμένη υπερβολική χρήση και/ή λανθασμένη χρήση των υπαρχουσών θεραπειών, ειδικά στα αντιβιοτικά, έχει βοηθήσει τα μικρόβια να γίνουν ανθεκτικά σε πολλές θεραπείες, ενώ οι πληροφορίες για τις θεραπείες υποκατάστασης που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι περιορισμένες.

Η έκθεση του ΠΟΥ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έδειξε επίπεδα υψηλότερα από 50% ανθεκτικότητας στα βακτήρια που συνήθως προκαλούν απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις του αίματος στα νοσοκομεία, όπως το Klebsiella pneumoniae και το Acinetobacter spp.

Πηγή: newsbeast.gr