Κάλεσμα να μην εξάγονται βιαστικά συμπεράσματα απηύθυνε την Τετάρτη (16/11) ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναφερόμενος στους πυραύλους που έπληξαν χθες την ανατολική Πολωνία, προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων.

«Τίποτα από όλα αυτά δεν θα συνέβαινε εάν δεν υπήρχε η πολεμική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» δήλωσε ενώ ανέφερε ότι η «κόκκινη γραμμή» για όλους είναι μια ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων.

«Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα (όπως το περιστατικό στην Πολωνία), οποιοσδήποτε βιαστικός προσδιορισμός της πορείας των γεγονότων, χωρίς να έχει προηγηθεί ενδελεχής έρευνα, αποκλείεται» επεσήμανε ο Όλαφ Σολτς από τη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μπαλί.

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών διαφόρων χωρών ανταλλάσσουν απόψεις, ενώ αμερικανοί εμπειρογνώμονες θα στηρίξουν τις πολωνικές έρευνες. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να αγνοούμε την αιτία του χθεσινού περιστατικού» επεσήμανε ο καγκελάριος της Γερμανίας.

«Είναι σημαντικό να καταστήσουμε όλοι ταυτόχρονα σαφές -και το κάναμε- ότι όλα αυτά δεν θα είχαν συμβεί χωρίς τον ρωσικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, χωρίς τους πυραύλους που εκτοξεύονται τώρα συστηματικά και σε μεγάλη κλίμακα κατά των υποδομών της Ουκρανίας» πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μιλώντας για τα αποτελέσματα της Συνόδου, ο Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για «επιτυχία», επισημαίνοντας ότι «επετεύχθησαν εδώ συμφωνίες οι οποίες ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες».

Επιπλέον, ανέφερε, «είναι καλό το γεγονός ότι έγιναν εδώ ξεκάθαρες δηλώσεις για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας». Όλα τα κράτη – μέλη, συνέχισε, ξεκαθάρισαν ότι η χρήση πυρηνικών όπλων θα ήταν απαράδεκτη.

«Ο Πούτιν είναι μόνος του»

Πούτιν

«Όλοι τράβηξαν πολύ έντονα αυτή την κόκκινη γραμμή», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεισφορά του Βερολίνου στις σχετικές συζητήσεις πριν από τη Σύνοδο.

Ειδικά σχετικά με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο κ. Σολτς δήλωσε ότι «με την πολιτική του, είναι σχεδόν μόνος στον κόσμο, χωρίς ισχυρούς συμμάχους» και επισήμανε τη στάση χωρών όπως η Ινδία και η Νότια Αφρική, οι οποίες, όπως είπε, βοήθησαν τους ηγέτες της G20 να βρουν «εκπληκτικά σαφείς λέξεις» για τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία. «Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν πολλοί στον κόσμο οι οποίοι δεν πιστεύουν ότι αυτός ο πόλεμος είναι σωστός, ακόμη και αν για διάφορους λόγους απείχαν από τις σχετικές ψηφοφορίες των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε.

Στο πλευρό της Πολωνίας ο Ορμπάν

Βίκτορ Όρμπαν

Η Ουγγαρία στέκεται σθεναρά στο πλευρό της Πολωνίας, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν και πρόσθεσε ότι απαιτείται μια ψύχραιμη και ενδελεχής έρευνα σχετικά με τις συνθήκες της έκρηξης πυραύλου στο πολωνικό χωριό Σεβόντοφ, κοντά στο σύνορο με την Ουκρανία, από την οποία δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν.

«Απαιτείται μια ψύχραιμη και ενδελεχής έρευνα για τις εκρήξεις στο Σεβόντοφ. Ένα είναι σίγουρο: Η Ουγγαρία στέκεται σθεναρά στο πλευρό της Πολωνίας», ανέφερε ο Ορμπάν σε μήνυμά του.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, δήλωσε νωρίτερα πως η Βαρσοβία δεν έχει απτές αποδείξεις για το ποιος πυροδότησε τον πύραυλο που έπληξε ένα πολωνικό εργοστάσιο σιτηρών, περίπου 6 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Πηγή: newsbeast.gr