Η επέλαση του κρύου και των βοριάδων έχει ήδη ξεκινήσει με την κορύφωση του ψύχους να αναμένεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Ο φυσικός-μετεωρολόγος Σταύρος Ντάφης, μίλησε στο Newsbeast για αυτή την κακοκαιρία δίνοντας παράλληλα και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για το κύμα ψύχους αλλά και τη συμπεριφορά του την ερχόμενη εβδομάδα.

«Μετά από έναν θερμό σχετικά Νοέμβριο και πρώτο μισό του Δεκεμβρίου, η θερμοκρασία στη χώρα μας έχει ήδη υποχωρήσει σε επίπεδα ελαφρώς κάτω από τα κανονικά για την εποχή. Το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 αναμένουμε περαιτέρω πτώση του υδραργύρου σε όλη την Ελλάδα λόγω της εισβολής ψυχρών αερίων μαζών πολικής προέλευσης από τη Βόρεια Ευρώπη. Η πτώση της θερμοκρασίας προβλέπεται να συνοδεύεται από χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα, ακόμη και στα πεδινά της βόρειας και κεντρικής χώρας, όμως λεπτομέρειες για το ποιες περιοχές θα επηρεαστούν σημαντικά θα δοθούν από την υπηρεσία METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών την Παρασκευή 17/12 αξιολογώντας τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.

Ο χάρτης δείχνει με αποχρώσεις του μπλε την ψυχρή πολική αέρια μάζα που θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια το Σάββατο 18/12.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της Παρασκευής 16/12, μετά από μια πρόσκαιρη άνοδο της θερμοκρασίας τη Δευτέρα 20/12 που πιθανόν να μην γίνει αισθητή στα ηπειρωτικά, μια νέα ψυχρή εισβολή προβλέπεται να πλήξει την Ανατολική Ευρώπη. Αυτή τη φορά η προέλευση της αέριας μάζας φαίνεται να είναι η Αρκτική και αυτό σημαίνει ότι θα είναι πολύ πιο ψυχρή και καλύτερα οργανωμένη από την αντίστοιχη πολική αέρια μάζα που θερμαίνεται με μεγαλύτερο ρυθμό στα γεωγραφικά πλάτη της περιοχής μας.

Ο δεύτερος χάρτης δείχνει την κίνηση της αρκτικής αέριας μάζας που πρόκειται να φέρει δριμύ ψύχος στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα κατά πόσο θα επηρεαστεί η χώρα μας και για πόσο χρονικό διάστημα.

Η πρόβλεψη του Σάκη Αρναούτογλου

Χθες (15/12/2021) την πρόβλεψη του για τις χιονοπτώσεις το ερχόμενο Σαββατοκύριακο αλλά και για τον καιρό που θα επικρατεί μέχρι τα Χριστούγεννα, μας έδωσε και ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ3, Σάκης Αρναούτογλου.

Ιδού τι μας είπε ο ίδιος: «Από εδώ και στο εξής θα υπάρχει μια “εμμονή” του καιρού με τους βοριάδες ανέμους, οι οποίοι κατά διαστήματα θα φέρνουν ψυχρές έως πολύ ψυχρές μάζες. Αυτοί οι άνεμοι θα κρατήσουν τη θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας και κυρίως στα ανατολικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. Στην ουσία, δεν θα έχουμε κάποια ιδιαίτερα φαινόμενα, εκτός από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (18 και 19/12/2021) όπου ο καιρός θα επιδεινωθεί στην ανατολική, ηπειρωτική, νησιωτική και νότια Ελλάδα.

Βροχές θα κάνουν την εμφάνισή τους στο Αιγαίο και στα ανατολικά πεδινά. Βροχές θα σημειωθούν και στα ημιορεινά όπως και χιονόνερο και χιονοπτώσεις. Οι χιονοπτώσεις θα εμφανιστούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα 400 και 500 μέτρα, ακόμα και στα ορεινά τμήματα της Αττικής. Στην ανατολική και υπόλοιπη Στερεά ίσως τα χιόνια να πέσουν και σε πιο χαμηλά υψόμετρα. Τα φαινόμενα δηλαδή θα ξεκινήσουν από το μεσημέρι του Σαββάτου και θα διαρκέσουν μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά διαστήματα πυκνές από τα 300-400 μέτρα και πάνω. Από την Κυριακή το απόγευμα θα έχουν ήδη εξασθενήσει και ο καιρός θα βελτιωθεί από πλευράς φαινομένων όχι όμως και κρύου.

Οι βορειάδες είναι λοιπόν το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού για τις επόμενες ημέρες. Από την ερχόμενη εβδομάδα (20/12) θα έχουμε διαλείμματα ηλιοφάνειας, τοπικές συννεφιές και λίγα φαινόμενα. Το κρύο θα υπάρχει σταθερά μέχρι και λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Η θερμοκρασία θα πέσει σταδιακά και κάτω από τους 10 βαθμούς στα περισσότερα πεδινά και παραθαλάσσια μέρη και ακόμα πιο χαμηλά στα ορεινά».

Πηγή: newsbeast.gr