Δυνατοί νοτιάδες θα κυριαρχήσουν την Τρίτη κυρίως στο Αιγαίο, στην Πελοπόννησο, στο Ιόνιο και στην Κρήτη ενώ ο καιρός θα μαλακώσει καθώς η θερμοκρασία θα ανέβει αισθητά στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στην δυτική και στη κεντρική Μακεδονία θα συνεχίσουν να πνέουν βοριάδες και μάλιστα κάποια χιόνια θα κάνουν νωρίς την εμφάνιση τους σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Τα χιόνια θα πυκνώσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας και θα κατέβουν χαμηλότερα στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Γενικά, όπως σημείωσε ο προγνώστης, Σάκης Αρναούτογλου, κατά τη διάρκεια της Τρίτης, κάθε περιοχή θα έχει και τον καιρό της.

Στην Αττική προβλέπεται άστατος καιρός. Από τις πρωινές ώρες θα έχουμε τοπικές βροχές οι οποίες μέσα στην ημέρα θα γίνονται περισσότερες και θα παραμείνουν μέχρι και τις νυχτερινές ώρες. Πολλοί δυνατοί θα είναι οι νοτιοδυτικοί άνεμοι στα 7 με 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους 11 έως τους 17 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη όπως και στην υπόλοιπη κεντρική Μακεδονία τις πρωινές ώρες θα έχουμε σύννεφα με πολύ τοπικές βροχές και κάποιες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις πάνω από τα 600-800 μέτρα. Προς το μεσημέρι και αργότερα οι τοπικές βροχές θα αρχίσουν να γίνονται περισσότερες και εδώ και να εντοπίζονται στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας. Από το απόγευμα ο καιρός θα επιδεινωθεί με ακόμα περισσότερες βροχές και εξασθενημένες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι στα 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία στους 7 με 11 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης ενώ την Πέμπτη ο καιρός θα βελτιωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με εξαίρεση τα ανατολικά και τα νότια αλλά θα πνέουν ισχυροί βοριάδες μέχρι και 9 μποφόρ.

Meteo: Ποια θα είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας την Τρίτη και Τετάρτη

Μια νέα κακοκαιρία θα επηρεάσει τη χώρα κατά το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, τα κυριότερα χαρακτηριστικά της θα είναι τα ισχυρά κατά τόπους φαινόμενα, οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη και η πτώση της θερμοκρασίας.

Η εν λόγω κακοκαιρία αναμένεται να είναι Κατηγορίας 3, όσον αφορά τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI). Από τις αρχές του 2022, η μονάδα Meteo ξεκίνησε την κατηγοριοποίηση των κακοκαιριών, οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλα ύψη βροχής, βασιζόμενη στον υπολογισμό του Δείκτη Επικινδυνότητας Βροχόπτωσης (RPI).

Πιο αναλυτικά:

  • Ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες αναμένονται την Τρίτη κυρίως στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά και την Τετάρτη κυρίως στο Αιγαίο, στην Κρήτη και στα Βορειοανατολικά, Ανατολικά και Νότια ηπειρωτικά.
  • Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά Ηπείρου, Θεσσαλίας και Μακεδονίας, οι οποίες από το μεσημέρι της Τρίτης θα επεκταθούν και στα ορεινά της Θράκης, καθώς επίσης σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μακεδονίας και της Θράκης. Την Τετάρτη χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και σε ορεινά και ημιορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας.
  • Ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στα πελάγη, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της Τρίτης στο Ιόνιο και της Τετάρτης στο Αιγαίο θα στραφούν σε δυτικούς έως βορειοδυτικούς.
  • Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή πτώση, η οποία θα γίνει αισθητή από την Τρίτη στα βόρεια και δυτικά και στο σύνολο της χώρας την Τετάρτη, οπότε δεν θα ξεπεράσει τους 5-6 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και βόρεια και τους 11-13 στην υπόλοιπη χώρα.

Πηγή: newsbeast.gr