Ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός μίλησε στο Newsbeast για την εξέλιξη της κακοκαιρίας Διομήδης, η οποία τις επόμενες ώρες θα είναι έντονη, ενώ από την Τετάρτη η ψυχρή κατεβασιά από τη Ρωσία θα φέρει πυκνά χιόνα. Χιονοπτώσεις αναμένονται και στην Αττική, οι οποίες όμως θα περιοριστούν στα βουνά και στα βόρεια τμήματα του νομού.

«Στη νέα κακοκαιρία Διομήδης δεν μας απασχολήσει η διάρκεια της αλλά η ένταση» λέει στο Newsbeast o μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός και εξηγεί: «Αύριο Τρίτη (11/01/2022) θα είναι η πιο δύσκολη μέρα αυτής της κακοκαιρίας για όλη τη χώρα αλλά κυρίως για τη Νότια Χαλκιδική, την Πιερία, την Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα, την Φωκίδα, την Ευρυτανία και την Βόρεια Εύβοια. Σε αυτό το τελευταίο σημείο με τα πολλά καμένα τμήματα αναμένεται να υπάρξουν δύσκολες στιγμές. Τα φαινόμενα αύριο μπορεί να γίνουν επικίνδυνα, να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα και θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή. Και οι Σποράδες επίσης θα δεχθούν έντονες βροχοπτώσεις».

Σύμφωνα με τον κο Αρνιακό το οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό έρχεται από την Ιταλία και μαζί του φέρνει ραγδαίες βροχές μεγάλης διάρκειας τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Όπως συνεχίζει να μας δίνει την πρόγνωση του ο κος Αρνιακός: «Οι έντονες βροχές και καταιγίδες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Από την Τετάρτη (12/01/2022) και μετά θα κάνουν την εμφάνισή τους και ισχυροί βορειάδες που θα φτάσουν τα 8 με 9, τοπικά ακόμα και 10 μποφόρ στο Αιγαίο. Η ψυχρή κατεβασιά από την Ρωσία θα προκαλέσει πυκνές χιονοπτώσεις κατ’ αρχάς στα βουνά της Κεντρικής και βόρεια της χώρας δηλαδή Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Μακεδονία. Τα χιόνια κάνουν την εμφάνισή τους από τα 500-600 μέτρα και πάνω και αργότερα, στην Μακεδονία και στη Θράκη θα χιονίσει ακόμα και σε πεδινές περιοχές.

«Στις προαναφερθείσες περιοχές το χιόνι μπορεί να φτάσει το μισό μέτρο ύψος, ακόμα και να το ξεπεράσει. Λίγο αργότερα τα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους και σε πεδινές και σε παραθαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Η θερμοκρασία θα κάνει θεαματική υποχώρηση με ολικό παγετό στην Βόρεια Ελλάδα εκεί όπου δεν πρόκειται να ξεπεράσει την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή τους 5 με 6 βαθμούς. Η ελάχιστη θερμοκρασία που θα φτάσει τους -10 και -12 βαθμούς κελσίου σε περιοχές όπως η Φλώρινα, η Καστοριά, Αμύνταιο, Πτολεμαίδα. Στα κεντρικά το θερμόμετρο θα δείχνει 8 με 10 βαθμούς κελσίου και νοτιότερα 12 με 14.».

Πότε θα αρχίσει να βελτιώνεται ο καιρός

Σύμφωνα με τον κο Αρνιακό, από Πέμπτη (13/01/2022) και από την Παρασκευή ακόμα περισσότερο ο καιρός θα αρχίσει από τα δυτικά να βελτιώνεται. Όπως μας λέει ο ίδιος: «Την Πέμπτη μάλιστα θα υπάρχει ηλιοφάνεια στα δυτικά και στα βόρεια. Τα φαινόμενα θα αρχίσουν πια να κινούνται ανατολικότερα. Την Παρασκευή (14/01/2022) δηλαδή περιμένουμε τις τελευταίες βροχές και χιόνια, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Ο καιρός σιγά σιγά θα βελτιωθεί. Για την ώρα, φαίνεται ότι θα περάσουμε το Σαββατοκύριακο χωρίς σπουδαία φαινόμενα και θα υπάρξει μάλιστα και άνοδος της θερμοκρασίας».

Τι θα συμβεί στην Αττική

«Η Αθήνα δεν πρόκειται να δει χιόνια» ξεκαθαρίζει στο Newsbeast ο κος Αρνιακός και συμπληρώνει: «Χιόνια θα δουν η Πάρνηθα, ο Κιθαιρώνας, η Πεντέλη –από τα 1000- 1200 μέτρα υψόμετρο και πάνω-. Δεν αποκλείεται να χιονίσει περιστασιακά και στα υπέρ βόρεια προάστια, όχι όμως και στο λεκανοπέδιο».

Βροχή

Όσο για αύριο Τρίτη, 11 Ιανουάριου, στην Αθήνα περιμένουμε έναν καιρό περίπου σαν το σημερινό με βροχές που μία- δύο φορές θα κάνουν γερά αλλά σύντομα περάσματα και μετά θα σταματούν. «Δεν θα είναι συνεχείς αλλά περιμένουμε χαλαζοπτώσεις και στην Αττική« καταλήγει ο κος Αρνιακός.

Πηγή: newsbeast.gr