Την κατά λάθος λήψη φαρμακευτικού σκευάσματος, το οποίο έχει συνταγογραφηθεί στον… παππού της, επικαλείται η υπερασπιστική γραμμή της Καμίλα Βαλίεβα, της νεαρής Ρωσίδας πρωταθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζ.

Η 15χρονη Ολυμπιονίκης, συγκεντρώνει την τελευταία εβδομάδα τα «φώτα της δημοσιότητας», καθώς όπως αποκαλύφθηκε μία ημέρα μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο ομαδικό των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, βρέθηκε «θετική» σε χρήση απαγορευμένης ουσίας, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ωστόσο, το Διεθνές Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS), επέτρεψε στην Βαλίεβα να συνεχίσει τις προσπάθειες της και στο ατομικό, που αρχίζει σήμερα (15/2), ενώ η ΔΟΕ, ανακοίνωσε ότι μέχρι να τελεσφορήσει η υπόθεση, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε απονομή μεταλλίων, για τα αγωνίσματα στα οποία συμμετείχε και θα συμμετάσχει η Ρωσίδα έφηβη.

Σύμφωνα με τον Ντένις Όσβαλντ, τον πρόεδρο της Πειθαρχικής Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), οι εκπρόσωποι της Καμίλα Βαλίεβα, ενώπιον του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου (CAS), απέδωσαν την εύρεση «θετικού» δείγματος, στην σύγχυση με φάρμακα που συνταγογραφήθηκαν στον παππού της για τη θεραπεία καρδιακού προβλήματος.

Η Βαλίεβα, υπεβλήθη τον περασμένο Δεκέμβριο σε έλεγχο ντόπινγκ και το αποτέλεσμα έδειξε θετικότητα στην χρήση της ουσίας τριμεταζιδίνη, που χορηγείται για την αντιμετώπιση της στηθάγχης, ενώ βελτιώνει την σωστή κυκλοφορία του αίματος.

Παράλληλα, ο Οσβαλντ επισήμανε «ότι μία 15χρονη δεν θα έκανε τίποτε κακό μόνη της» ενώ την Δευτέρα (14/2), σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA), Βίτλοντ Μπάνκα, ζήτησε ισόβιο αποκλεισμό για όσους χορηγούν απαγορευμένες ουσίες σε ανήλικους.

Ταυτόχρονα, η ΔΟΕ, που γνωστοποίησε ότι το δεύτερο δείγμα της Βαλίεβα δεν έχει αναλυθεί, «για λόγους δικαιοσύνης μεταξύ των ενδιαφερομένων αθλητών», ανακοίνωσε πως θα περιμένει έως ότου διαπιστωθεί ή δεν διαπιστωθεί η παραβίαση των κανόνων αντιντόπινγκ από την Βαλίεβα -διαδικασία που συνήθως διαρκεί αρκετούς μήνες- για να προχωρήσει σε απονομή μεταλλίων, καθώς «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην δώσουμε το σωστό μετάλλιο στην σωστή ομάδα», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.

Πηγή: newsbeast.gr