Καναδικό δικαστήριο ενέκρινε τη Δευτέρα (7/2) μια αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον των αντιεμβολιαστών διαδηλωτών που έχουν καταλάβει το κέντρο της πρωτεύουσας εδώ και 10 ημέρες.

Με τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα, διάρκειας 10 ημερών, ο στόχος είναι να σταματήσει το συνεχές κορνάρισμα των φορτηγών στην Οτάβα. Ένας δικηγόρος είχε υποβάλει το αίτημα αυτό στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσφυγής κατοίκων της πόλης.

Στο αίτημα αναφέρεται ότι τα ακατάπαυστα κορναρίσματα είναι μια βασική τακτική των διαδηλωτών, «οργανωμένη και σχεδιασμένη από τους εναγόμενους έτσι ώστε να προκαλέσουν σοβαρή ενόχληση» στους κατοίκους της πρωτεύουσας.

Η αστυνομία εμποδίζει τον ανεφοδιασμό των διαδηλωτών

Ο δήμαρχος της Οτάβας ζήτησε τη Δευτέρα (7/2) από την καναδική κυβέρνηση να ορίσει έναν μεσολαβητή, ο οποίος θα αναλάβει να συνομιλήσει με τους διαδηλωτές ώστε να μπει τέλος στις κινητοποιήσεις που έχουν παραλύσει την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα εδώ και δέκα ημέρες.

Την Κυριακή, κρίνοντας ότι η κατάσταση είναι «εκτός ελέγχου», ο δήμαρχος Τζιμ Γουότσον κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χωρίς να διευκρινίσει τι μέτρα σκοπεύει να επιβάλει.

Το «κομβόι της ελευθερίας» ξεκίνησε ως κίνημα διαμαρτυρίας οδηγών λεωφορείων κατά του μέτρου που επιβάλει τον εμβολιασμό στους επαγγελματίες που διασχίζουν τα σύνορα του Καναδά με τις ΗΠΑ για να εξελιχθεί σε καθολική διαμαρτυρία κατά των περιοριστικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέτρων και κατά της κυβέρνησης του Τζάστιν Τριντό.

«Αυτή τη στιγμή, προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με όλα τα ομοσπονδιακά κόμματα ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε συνομιλίες και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε», είπε νωρίτερα τη Δευτέρα (7/2) η Ταμάρα Λιτς, εκ των διοργανωτών της κινητοποίησης. «Θέλουμε την άρση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, των περιορισμών και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των Καναδών», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι οι αρχές προσπαθούν να καταπνίξουν το κίνημα.

Η αστυνομία της Οτάβας, αφού επικρίθηκε επειδή δεν κατάφερε να εμποδίσει την κατάληψη του κέντρου της πόλης, όπου πολλά καταστήματα παραμένουν κλειστά, εμποδίζει τώρα τον ανεφοδιασμό των διαδηλωτών, κυρίως σε καύσιμα. «Όσοι επιχειρήσουν να προσφέρουν υλική βοήθεια στους διαδηλωτές κινδυνεύουν να συλληφθούν», ανέφεραν οι αστυνομικές αρχές.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει επτά συλλήψεις, πολλά οχήματα κατασχέθηκαν ενώ κόπηκαν και περίπου 100 κλήσεις για οδικές παραβάσεις.

Κάτοικοι της Οτάβας, σε απόγνωση από το χάος που προκάλεσε το κίνημα αυτό, κατέθεσαν συλλογική αγωγή κατά των διοργανωτών, ζητώντας αποζημίωση ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (περίπου 7 εκατ. ευρώ).

Το Σαββατοκύριακο οι κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις του Καναδά, όπως στο Τορόντο και το Γουίνιπεγκ. Θυμίζουν στη μορφή τους τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» που τον χειμώνα του 2018 παρέλυαν κάθε Σαββατοκύριακο το κέντρων πολλών γαλλικών πόλεων.

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, που έχει βρεθεί θετικός στον νέο κορονοϊό εδώ και μία εβδομάδα και, κατά συνέπεια, είναι σε αυτοαπομόνωση, δεν σχολίασε τις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου. Την περασμένη Πέμπτη ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο να καλέσει τον στρατό για να αποκαταστήσει την τάξη.

«Ο Τριντό δεν έχει να κερδίσει τίποτα συνομιλώντας με τους διαδηλωτές», σχολίασε η Ζενεβιέβ Τελιέ, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Οτάβας. Ο συνάδελφός της Φρεντερίκ Μπουατί, του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτας, δεν απέκλεισε ωστόσο την πιθανότητα η κινητοποίηση να εξελιχθεί σε «πολιτική κρίση». «Ο Τριντό αντέδρασε άσχημα στην αρχή. Αντέδρασε πολύ έντονα και απότομα όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, προσπαθώντας να παρουσιάσει όλη την κινητοποίηση ως διαδήλωση ακροδεξιών», εξήγησε. Και «έριξε λάδι στη φωτιά (…) πολιτικοποιώντας τον εμβολιασμό», ιδίως κατά την προεκλογική περίοδο, το περασμένο καλοκαίρι, πρόσθεσε ο καθηγητής.

Μολονότι η κινητοποίηση δεν στηρίζεται από την πλειοψηφία των Καναδών (μόνο το 32% τάσσεται υπέρ των φορτηγατζήδων, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση), το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο μεταξύ του 10% των ανεμβολίαστων πολιτών.

Αυτό το Σαββατοκύριακο η αστυνομία μέτρησε περίπου 1.000 φορτηγά και 5.000 διαδηλωτές στην πόλη, αριθμός μειωμένος σημαντικά σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, όταν τα οχήματα έφταναν τις 3.000 και οι συγκεντρωμένοι γύρω στις 10-15.000.

Ένα μικρό τμήμα της οδού Μέτκαλφ – όπου βρίσκονται το Κοινοβούλιο, η Κεντρική Τράπεζα και διάφορα κυβερνητικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένου και του γραφείου του Τριντό – μύριζε έντονα καμένο ξύλο τη Δευτέρα (7/2). Σε φορτηγά, αυτοκίνητα και τρακτέρ οι διαμαρτυρόμενοι είχαν κολλήσει πινακίδες όπου κατήγγειλαν τα πάντα, από τα εμβόλια και τα μέτρα, μέχρι τον περιβαλλοντικό φόρο άνθρακα. Πλάι σε ανοιχτές σκηνές και τραπέζια με φαγητό διακρίνονταν στοίβες με μπουκάλια με νερό, μπρικέτες και πάνες.

Υπήρχαν όμως ταυτόχρονα και ενδείξεις «αντεπίθεσης» από τους κατοίκους. Στα παράθυρα του ισογείου, σε ένα κτίριο διαμερισμάτων σε απόσταση μερικών τετραγώνων, κάποιοι είχαν τοποθετήσει μικρές πινακίδες με τις φράσεις: «Γυρίστε σπίτι, ηλίθιοι» και «Τα εμβόλια σώζουν ζωές».

Πηγή: newsbeast.gr