Ένα από τα διασημότερα φωτογραφικά πορτρέτα του Ουίνστον Τσόρτσιλ εκλάπη και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από αντίγραφο σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο της Οτάβας, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η διεύθυνση του ξενοδοχείου απευθύνοντας έκκληση σε όποιον έχει στοιχεία που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην έρευνα για τον εντοπισμό του.

Χρειάστηκαν αρκετοί μήνες μέχρι οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου Chateau Laurier να αντιληφθούν ότι το ιστορικό πορτρέτο είχε κάνει φτερά. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησαν πως η κορνίζα ήταν διαφορετική από την υπόλοιπη συλλογή του διάσημου φωτογράφου Γιουσούφ Καρς.

Πελάτες του Chateau Laurier έστειλαν φωτογραφίες του έργου για να βοηθήσουν στον καθορισμό της ημερομηνίας της κλοπής, δήλωσε η διευθύντρια του ξενοδοχείου Ζενεβιέβ Ντιμά στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP). Εκτιμάται ότι η κλοπή έλαβε χώρα στο διάστημα μεταξύ 25 Δεκεμβρίου 2021 και 6 Ιανουαρίου 2022. «Κάποιος ήθελε μάλλον αυτήν τη φωτογραφία είτε για την ιδιωτική συλλογή του είτε για να την πουλήσει», είπε η διευθύντρια του ξενοδοχείου.

Η αξία του ιστορικού πορτρέτου του Ουίνστον Τσόρτσιλ υπολογίζεται σε περίπου 100.000 δολάρια. Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας φωτογραφήθηκε μετά την ομιλία του στο καναδικό κοινοβούλιο το 1941.

Αποτελεί «μέρος της ιστορίας του κ. Καρς, της ιστορίας του ξενοδοχείου, καθώς και της ιστορίας του Καναδά και της Βρετανίας εν καιρώ πολέμου», υπογραμμίζει η Ζενεβιέβ Ντιμά, η οποία δηλώνει «βαθύτατα λυπημένη για αυτήν την θρασύτατη κλοπή».

Το στιγμιότυπο είναι ένα από τα πιο εμβληματικά του Ουίνστον Τσόρτσιλ και έχει αποτυπωθεί σε χαρτονομίσματα των πέντε στερλινών. Ο Τσόρτσιλ φωτογραφήθηκε σε αίθουσα του καναδικού κοινοβουλίου στην Οτάβα δευτερόλεπτα αφότου ο Γιουσούφ Καρς τράβηξε το πούρο που είχε στο στόμα του. «Έμοιαζε τόσο εχθρικός, που θα μπορούσε να με φάει», είχε δηλώσει αργότερα ο φωτογράφος.

Γνωστός για τα πορτρέτα διασήμων – όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ και η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ – ο Γιουσούφ Καρς διατηρούσε επίσης δεσμούς με το ξενοδοχείο Chateau Laurier. Αφού κατάφερε να γλιτώσει από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, κατέφυγε στον Καναδά. Μαζί με τη σύζυγό του έζησαν εκεί για 18 χρόνια και διατηρούσε στούντιο στο Chateau Laurier μέχρι το 1992. Ο αρμενικής καταγωγής καλλιτέχνης πέθανε το 2002.

Η καναδική αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό του πορτρέτου και φυσικά του κλέφτη, εξετάζοντας το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του ξενοδοχείου. Ωστόσο, η ταυτοποίηση του δράστη μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση, επισημαίνει η Ζενεβιέβ Ντιμά, υπενθυμίζοντας ότι λόγω των μέτρων προστασίας για την Covid-19 είναι πολύ πιθανό ο κλέφτης να φορούσε μάσκα.

Πηγή: newsbeast.gr