Σε «πονοκέφαλο» εξελίσσεται για την αστυνομία του Καναδά η υπόθεση της επεισοδιακής σύλληψης σε προάστιο της Οτάβας μιας διπλωμλατισσας από τη Σενεγάλη. Το Ντακάρ κατήγγειλε μια «ρατσιστική και βάρβαρη» ενέργεια, ενώ οι καναδικές αρχές υπόσχονται «ενδελεχή έρευνα» για το «απαράδεκτο» περιστατικό.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σενεγάλης κάλεσε τον επιτετραμμένο της καναδικής πρεσβείας στο Ντακάρ για να διαμαρτυρηθεί εντόνως.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τη μεταχείριση που φέρεται να είχε η σενεγαλέζα διπλωμάτης από την αστυνομία της πόλης Γκατινό», απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά, υπογραμμίζοντας πως «αυτό που συνέβη είναι απαράδεκτο».

Καναδοί αστυνομικοί έκαναν έφοδο την περασμένη Τρίτη στο σπίτι της διπλωμάτιδος από τη Σενεγάλη, στη διάρκεια της οποίας «άσκησαν ταπεινωτική σωματική και ηθική βία», σύμφωνα με το Ντακάρ.

«Ο Καναδάς λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση της Βιέννης», που διέπει τις προξενικές σχέσεις από το 1963, επέμεινε η κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό.

Χθες Σάββατο, η τοπική κυβέρνηση στο Κεμπέκ – της επαρχίας όπου συνέβη το περιστατικό – ανακοίνωσε την έναρξη ανεξάρτητης έρευνας για «παρέμβαση της αστυνομίας που εγείρει ερωτήματα» κατά της «Πρώτης Συμβούλου της Πρεσβείας της Σενεγάλης στον Καναδά».

Έφθασε ασθενοφόρο

Η αστυνομία του Γκατινό παραδέχθηκε την εμπλοκή της στο περιστατικό, κατόπιν αιτήματος από δικαστικό κλητήρα για συνδρομή των δυνάμεων ασφαλείας.

«Παρά την υπενθύμιση της διπλωματικής ιδιότητας του θύματος και του απαραβίαστου του σπιτιού της, καναδοί αστυνομικοί της πέρασαν χειροπέδες, τη χτύπησαν άγρια σε σημείο που είχε δυσκολία στην αναπνοή, γεγονός που οδήγησε στη διακομιδή της με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο», σύμφωνα με τις αρχές της Σενεγάλης.

Η καναδική αστυνομία ανέφερε από την πλευρά της ότι επιβεβαίωσε πως «το δικαστικό έγγραφο ήταν έγκυρο» και ότι ο δικαστικός λειτουργός ήταν «ενήμερος για τη διπλωματική ιδιότητα» της γυναίκας.

Υποστηρίζει, όμως, ότι οι αστυνομικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με «ένα επιθετικό άτομο, αρνούμενο να συνεργαστεί». Κάνει λόγο για επίθεση που δέχθηκε μια αστυνομικός που «χτυπήθηκε στο πρόσωπο και τραυματίστηκε». Τότε, σημειώνει, αποφασίστηκε η σύλληψη της διπλωμάτιδος, η οποία «αντιστάθηκε» και «τραυμάτισε, δαγκώνοντας δεύτερο αστυνομικό».

Ακολούθως η διπλωμάτης από τη Σενεγάλη «ακινητοποιήθηκε στο έδαφος» και οδηγήθηκε στο «πίσω κάθισμα περιπολικού, υπό την επίβλεψη μιας αστυνομικού». «Δεν ανέφερε ότι τραυματίστηκε ή ότι πονούσε», υποστηρίζει η καναδική αστυνομία.

Λίγα λεπτά αργότερα, στο σημείο έφθασε ασθενοφόρο, επιβεβαίωσε η αστυνομία, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Έρευνα σε βάθος

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σενεγάλης ανακοίνωσε ότι επέδωσε «νότα διαμαρτυρίας», απαιτώντας από τις αρχές του Καναδά «να διενεργηθεί έρευνα και να ασκηθούν διώξεις κατά των υπευθύνων αυτής της απαράδεκτης επίθεσης».

«Ο Καναδάς θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται πλήρως με τη Σενεγάλη προκειμένου να διευθετηθεί αυτή η λυπηρή κατάσταση», διαβεβαίωσε η Οτάβα.

«Αναμένουμε μια ενδελεχή έρευνα», τόνισε η καναδική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Τζολί είναι «σε επαφή με την ομόλογό της από τη Σενεγάλη».

Η Σενεγάλη είναι εκ των σημαντικότερων εταίρων του Καναδά στη Δυτική Αφρική και ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό έχει τακτική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Σενεγάλης Μακί Σαλ – η τελευταία στα τέλη Ιουνίου, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Πηγή: newsbeast.gr