Απομακρύνθηκαν οι διαδηλωτές κατά των μέτρων για τον κορονοϊό μετά από τρεις εβδομάδες κατάληψης στην Οτάβα, ενώ η αστυνομία «ασφάλισε» την Κυριακή (20/2), την κεντρική περίμετρο της πρωτεύουσας του Καναδά, έπειτα από δύο ημέρες έντονων συγκρούσεων και 191 συλλήψεις που έβαλαν τέλος στη διάρκειας τριών εβδομάδων κατάληψη της πόλης.

Από τις 28 Ιανουαρίου, οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν εκατοντάδες φορτηγά και οχήγματα για να εμποδίσουν την πρόσβαση στο κέντρο της πόλης, ωθώντας τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό να χρησιμοποιήσει έκτακτες εξουσίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Εβδομήντα έξι από τα οχήματα που είχαν χρησιμοποιήσει οι διαδηλωτές ρυμουλκήθηκαν από την αστυνομία, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Διαδηλωτές ξέστησαν ένα κέντρο επιμελητειακής υποστήριξης που είχε οργανωθεί από το λεγόμενο «Κομβόι της Ελευθερίας» σε ένα χώρο στάθμευσης δίπλα σε κεντρικό δρόμο, προκειμένου να εφοδιάζουν τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί αρκετά χιλιόμετρα μακρύτερα, μπροστά από το κοινοβούλιο. Η αστυνομία είχε διανείμει φυλλάδια που τους προειδοποιήσουν να εγκαταλείψουν σύντομα το χώρο, καθώς στην αντίθεση περίπτωση θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να συλληφθούν ή να τους επιβληθεί πρόστιμο.

Αστυνομικοί και διαδηλωτές στην Οτάβα

«Αυτή ήταν η βάση μας και τώρα την καθαρίζουμε»

«Εξασφαλίζαμε την υποστήριξη για το κομβόι και για τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο κέντρο, τρόφιμα, καύσιμα, είδη καθημερινής ανάγκης» δήλωσε ο Γουίντον Μάρτσαντ, ένας συνταξιούχος πυροσβέστης από το Ουίνδσορ του Οντάριο. «Αυτή ήταν η βάση μας και τώρα την καθαρίζουμε».

Οι διαδηλωτές ήθελαν αρχικά να λήξει η εφαρμογή των υποχρεωτικών μέτρων ελέγχου του κορονοϊού για τους οδηγούς των φορτηγών, αλλά ο αποκλεισμός μετατράπηκε σε διαδήλωση κατά του Τριντό και της κυβέρνησης.

Οι συλληφθέντες βρίσκονται αντιμέτωποι με 389 διαφορετικές εγκληματικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για παρεμπόδιση της αστυνομίας, για απείθεια δικαστικών εντολών, για επίθεση, για φθορά ξένης περιουσίας, κατοχή όπλων, αλλά και για επίθεση κατά ενός αστυνομικού, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Στιβ Μπελ προσωρινός αστυνομικός διευθυντής στην Οτάβα.

«Δεν έχουμε τελειώσει με αυτή την επιχείρηση ακόμη», είπε ο Μπελ. Μέσα στις «επόμενες ημέρες» η αστυνομία θα αποφασίσει «πώς θα διατηρήσουμε μία παρουσία και θα διασφαλίσουμε ότι κανένας δεν θα επιστρέψει για να καταλάβει πάλι τους δρόμους μας» τόνισε ο Μπελ.

Πηγή: newsbeast.gr