Οι ένοπλες δυνάμεις του Καναδά σχεδιάζουν να αγοράσουν 88 μαχητικά αεροσκάφη F-35, μια σύμβαση ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να ανανεώσουν τον γερασμένο στόλο τους, ανακοίνωσε η υπουργός Άμυνας Ανίτα Άναντ.

«Τα F-35 χρησιμοποιούνται από τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ σε όλον τον κόσμο. Αποδείχθηκε ότι είναι ένα προσαρμοσμένο και διαλειτουργικό αεροπλάνο, για αυτό περνάμε στη φάση της οριστικοποίησης» της παραγγελίας, είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η υπουργός, αναφερόμενη στη «νέα διεθνή πραγματικότητα» και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Άλλωστε, ο Καναδάς μετά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βρίσκεται σε επιφυλακή για το τί μπορεί να προκαλέσει αυτό στην Αρκτική όπου μοιράζεται σύνορα με τη Ρωσία. Υπάρχει ανησυχία για το αν θα υπάρξουν και στην περιοχή εδαφικές διεκδικήσεις. Ειδικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η Ρωσία έχει ενεργοποιήσει βάσεις που είχαν εκκενωθεί μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Πρόσφατα, έγινε γνωστό πως έχει ενισχυθεί και η παρουσία ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων στην περιοχή που είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους και ενεργειακά κοιτάσματα και καθώς λιώνουν οι πάγοι υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη δυνατότητα εκμετάλλευσής τους.

Παράλληλα, να σημειώσουμε πως έχοντας στραμμένο το βλέμμα τους και στην κινητικότητα των Ρώσων στην περιοχή, ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό συζήτησε πριν από λίγο καιρό με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για την ενίσχυση της εναέριας συνεργασίας τους.

Πηγή: newsbeast.gr