Η διπλωμάτης από τη Σενεγάλη, της οποίας η πρόσφατη σύλληψη στον Καναδά προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ντακάρ, οφείλει περισσότερα από 45.000 καναδικά δολάρια (34.000 ευρώ) ως αποζημίωση στον σπιτονοικοκύρη της για τις σοβαρές φθορές που προκάλεσε στην ιδιοκτησία του, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο το Radio-Canada που εξασφάλισε το δικαστικό έγγραφο, η Ουμού Καλσούμ Σαλ καταδικάστηκε στις 2 Ιουνίου για «μη καταβληθέν ενοίκιο» και κλήθηκε να καταβάλει «αποζημίωση για φθορές στο οίκημα». Στο συγκεκριμένο έγγραφο γίνεται λόγος για καταστροφές σε έπιπλα και μούχλα στους τοίχους του υπογείου, ενώ περιγράφεται ένας χώρος γεμάτος κατσαρίδες.

Το δικαστικό έγγραφο είδε το φως της δημοσιότητας αφότου το υπουργείο Εξωτερικών της Σενεγάλης κατήγγειλε την Παρασκευή τη σύλληψη της υπαλλήλου του, κάνοντας λόγο για «ρατσιστική και βίαιη ενέργεια» που διαπράχθηκε παρά «την διπλωματική ιδιότητα του θύματος» και το «απαραβίαστο» του σπιτιού της.

Η αντιπρόεδρος της καναδικής κυβέρνησης Κρίστια Φρίλαντ στηλίτευσε την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου τις «πράξεις απαράδεκτης βαρβαρότητας».

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μέλανι Ζολί γνωστοποίησε την ίδια ημέρα ότι επικοινώνησε με τη σενεγαλέζα ομόλογό της και τη διαβεβαίωσε ότι αναμένει τη διεξαγωγή μιας ενδελεχούς έρευνας για την υπόθεση.

Το Σάββατο, η τοπική κυβέρνηση του Κεμπέκ – της επαρχίας όπου σημειώθηκε το περιστατικό – ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας ύστερα από «μια αστυνομική παρέμβαση που εγείρει ερωτήματα».

Η αστυνομία του Γκατινό παραδέχθηκε την εμπλοκή της στο περιστατικό, κατόπιν αιτήματος από δικαστικό κλητήρα για συνδρομή των δυνάμεων ασφαλείας.

Υποστηρίζει ότι οι αστυνομικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με «ένα επιθετικό άτομο, αρνούμενο να συνεργαστεί». Κάνει λόγο για επίθεση που δέχθηκε μια αστυνομικός που «χτυπήθηκε στο πρόσωπο και τραυματίστηκε». Τότε, σημειώνει, αποφασίστηκε η σύλληψη της διπλωμάτιδος, η οποία «αντιστάθηκε» και «τραυμάτισε, δαγκώνοντας, δεύτερο αστυνομικό».

Ακολούθως η διπλωμάτης από τη Σενεγάλη «ακινητοποιήθηκε στο έδαφος» και οδηγήθηκε στο «πίσω κάθισμα περιπολικού, υπό την επίβλεψη μιας αστυνομικού». Σε καμία στιγμή «δεν ανέφερε ότι τραυματίστηκε ή ότι πονούσε», υποστηρίζει η καναδική αστυνομία, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι λίγα λεπτά αργότερα στο σημείο έφθασε ασθενοφόρο, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Πηγή: newsbeast.gr