Η Καταλονία, αυτόνομη περιφέρεια της Ισπανίας, βάζει τέλος στο υγειονομικό πάσο. Πλέον, το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης δεν θα είναι απαραίτητο να επιδεικνύεται για να μπει κάποιος σε μπαρ, εστιατόρια και αίθουσες για αθλητικές δραστηριότητες. Η απόφαση πάρθηκε αφού οι τοπικές αρχές κατέληξαν πως το μέτρο είναι μάλλον αναποτελεσματικό μπροστά στη μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον.

«Ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού μπορεί και πάλι να μολυνθεί από τον ιό» εξαιτίας της Όμικρον, «ανεξάρτητα από την εμβολιαστική κατάστασή του ή από το γεγονός ότι είχε ήδη κολλήσει τη νόσο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή κυβέρνηση, η οποία ακολουθεί έτσι την άποψη της επιτροπής των ειδικών που έχει σχηματίσει. Επιπλέον, οι τοπικές αρχές καθυστέρησαν πολύ στο να αποφανθούν αν θα το καταργήσουν με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να κινήσουν τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες για την επέκτασή της ισχύος του.

«Κατά συνέπεια, η αποτελεσματικότητα της υποχρεωτικής χρήσης του πιστοποιητικού Covid μειώνεται», πρόσθεσε. Η απόφαση αυτή δημοσιεύθηκε και στην Εφημερίδα της Περιφερειακής Κυβέρνησης. Πριν από την Καταλονία το κατήργησε η περιφέρεια της Καντάμπρια στον ισπανικό βορρά.

Το υγειονομικό πάσο ίσχυε από το τέλος Νοεμβρίου για την είσοδο στα μπαρ, τα εστιατόρια, τις αίθουσες για αθλητικές δραστηριότητες στην Καταλονία – μια τουριστική περιφέρεια με 7,7 εκατομμύρια κατοίκους.

Μολονότι ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει πολύ υψηλός στην περιφέρεια αυτή, τα νοσοκομεία δεν είναι όσο κορεσμένα φοβούνταν οι αρχές πως θα είναι στα πιο απαισιόδοξα σενάριά τους.

Η περιφέρεια ήρε συνεπώς το μεγαλύτερο μέρος των περιορισμών, βάζοντας τέλος την Τρίτη (25/1) στους περιορισμούς που ίσχυαν για τη χωρητικότητα των εστιατορίων και καταργώντας το όριο των δέκα προσώπων για τις ιδιωτικές συναθροίσεις. Ο μόνος περιορισμός που παραμένει σε ισχύ είναι το κλείσιμο των νυχτερινών κλαμπ.

Πηγή: newsbeast.gr