Με ανάκρουση του εθνικού ύμνου ξεκίνησε η δεξίωση για την 48η επέτειο από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η φετινή δεξίωση που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου περιλαμβάνει διευρυμένη λίστα προσκεκλημένων και έντονη εκπροσώπηση από την Κοινωνία των Πολιτών.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχεται, όπως κάθε χρόνο, τους πολιτικούς αρχηγούς, μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής, τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, αντιστασιακούς, δικαστικούς, δημοσιογράφους, αλλά και εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών και φορέων με ιδιαίτερη κοινωνική δράση και προσφορά, τους οποίους επισκέπτεται και στηρίζει.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η δεξίωση ξεκίνησε με την ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η κ. Σακελλαροπούλου έκανε συγκινητική αναφορά στην Φώφη Γεννηματά, η οποία έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο κυπριακό, καθώς και σε «μια άλλη βάναυση παραβίαση του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου» όπως χαρακτήρισε, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επιπλέον, μίλησε για τις φωτιές που κατακαίνε την Ελλάδα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ενώ ευχαρίστησε και τα «στελέχη του κρατικού μηχανισμού, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και επέδειξαν ηρωισμό και αυταπάρνηση».

Παράλληλα έκανε εκτενή αναφορά και στην ενεργειακή κρίση, η οποία «εντείνει την ανασφάλεια και καθιστά αναγκαία τη στήριξη των πολλών τον χειμώνα που ακολουθεί».

«Σε κάθε επέτειο, η μνήμη μας επιστρέφει στην κυπριακή τραγωδία. Βιώνουμε ξανά την αποτρόπαιη τουρκική εισβολή και τη βαθιά πληγή της εθνικής απώλειας. Η λύση του Κυπριακού ζητήματος, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, συνιστά την απόλυτη προτεραιότητά μας. Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν αταλάντευτα προσηλωμένες στην κατεύθυνση της επανένωσης της νήσου και της απομάκρυνσης των δυνάμεων κατοχής. Καμία υποχώρηση δεν χωρεί στην τουρκική επιθετικότητα και αδιαλλαξία, καθώς και σε κάθε απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» είπε μεταξύ άλλων η κ. Σακελλαροπούλου.

«Σαράντα οκτώ χρόνια μετά, μια άλλη βάναυση παραβίαση του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στοιχειώνει τις μέρες και τις συνειδήσεις μας. Το ουκρανικό δράμα προσβάλλει κατάφωρα τον πυρήνα του πολιτισμού μας. Απέναντι στον αυταρχικό ρωσικό αναθεωρητισμό, η καθαρή και αποφασιστική μας θέση είναι μια απόδειξη πίστης στη σύγχρονη δημοκρατία. Δεν είναι η ώρα για συμψηφισμούς και εκλογικεύσεις, που υποτιμούν την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα και τη συμπόρευσή μας με τις αναπτυγμένες και προοδευτικές χώρες του πλανήτη» συμπλήρωσε.

«Η σκέψη μας είναι αυτές τις στιγμές στους πυρόπληκτους συνανθρώπους μας και στην αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν, καθώς και στα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και επέδειξαν ηρωισμό και αυταπάρνηση» είπε αναφορικά με τις πυρκαγιές.

Πηγή: newsbeast.gr