«Από τον Μάρτιο αναλύουμε τα λύματα της Ψυττάλειας, δηλαδή του λεκανοπεδίου Αττικής, και μέσα από τη μεταβολή του ιικού φορτίου από μέρα σε μέρα μπορούμε να δούμε τη διασπορά στην κοινότητα. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για μία τάξη των 40.000 φορέων -ασυμπτωματικών και μη- στην Αττική περίπου, έναν επιπολασμό περίπου 1%».

Η ανάλυση της λυμάτων της Ψυττάλειας υποδεικνύει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 40.000 φορείς κορονοϊού -ασυμπτωματικοί και μη – στην Αττική, δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ Νικόλας Θωμαΐδης.

«Τον Μάρτιο είχαμε δει ότι η κορύφωση της πανδημίας στα λύματα φάνηκε 28 με 29 Μαρτίου, και αυτό αποτυπώθηκε στις 2 Απριλίου σε ένα peak των κρουσμάτων του ΕΟΔΥ. Αντίστοιχα έγινε και τον Σεπτέμβριο: Είδαμε μία κορύφωση της πανδημίας 16 με 20 του μήνα, μετά από λίγες μέρες διπλασιάστηκαν τα κρούσματα» είπε ο κ. Θωμαΐδης και πρόσθεσε:

«Έτσι, το τελευταίο δεκαήμερο, είδαμε στις 20 Οκτώβρη μία αρκετά μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής και μετά από μερικές μέρες άρχισε η αύξηση των κρουσμάτων στα τεστ του ΕΟΔΥ στην Αττική. Αυτήν την εποχή παρατηρούμε μία σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Ψυττάλειας».

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαίδη «όλη η προσπάθεια γίνεται σε εθελοντική βάση αυτή τη στιγμή, προσπαθούμε να συνεισφέρουμε στο έργο της Επιτροπής. Είμαστε όμως στην κατεύθυνση να εμπλακούν όλα τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ και περιφερειακά για να μπορέσουμε γρήγορα να κάνουμε και ελέγχους σε κλειστές δομές, ειδικά στα γηροκομεία».

Λαζανάς: Να αυστηροποιηθούν τα μέτρα

Σε ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση των μέτρων καλεί από την πλευρά του ο Μάριος Λαζανάς, παθολόγος, λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της ελληνικής Εταιρείας Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS.

«Τα μέτρα που έχουμε πάρει θα αποδώσουν σε δέκα με δεκαπέντε μέρες. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ό,τι είχε προηγηθεί πριν από δεκαπέντε μέρες. Και βέβαια υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία, γιατί μέχρι τώρα τα μέτρα δεν τα έχουμε τηρήσει», τόνισε ο κ.Λαζανάς.

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι τα μέτρα θα πρέπει να αυστηροποιηθούν και τώρα. Να περιοριστεί το ωράριο, να ξεκινάει νωρίτερα την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Να πήγαινε ας πούμε 10.00-10.30. Ακόμα και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ίσως θα μπορούσαν να ληφθούν κάποια μέτρα, να συμπληρώνεται το ειδικό έντυπο, όπως γινόταν με τους τουρίστες το καλοκαίρι, για να μπορεί να γίνεται και ιχνηλάτηση» είπε.

«Πρέπει να ληφθούν μέτρα στα ΜΜΜ»

Ο λοιμωξιολόγος τόνισε την ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα στα Μέσα Μεταφοράς.

«Αν περπατήσετε λίγο στον δρόμο στην Αττική, θα δείτε ότι ακόμα και το τόσο πολυσυζητημένο μέτρο της μάσκας, δεν τηρείται. Συνεχίζει να είναι στο πηγούνι, ή στο λαιμό, ή περασμένη στο χέρι, για να χρησιμοποιηθεί “όταν θα χρειαστεί”. Εγώ δεν είμαι υπέρ των αστυνομικών μέτρων.

Πρέπει από μόνοι μας να συνειδητοποιήσουμε τον κίνδυνο και να λάβουμε τα μέτρα μας. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι. Και να ληφθούν και ανακουφιστικά μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», σχολίασε.

Στα σχολεία το μικρότερο ποσοστό μετάδοσης

«Στα σχολεία φαίνεται προς το παρόν ότι έχουν το μικρότερο ποσοστό μετάδοσης. Βέβαια, σε κάποιες χώρες ευρωπαϊκές και στο Ισραήλ, υπήρξε πολύ μεγάλη μετάδοση από τα σχολεία. Πάντως αυτή τη στιγμή είναι το τελευταίο που θα πρέπει να κοιτάξουμε.

Νομίζω μεγάλη μετάδοση ήταν ο συνωστισμός στις πλατείες, στα μπαρ, στις καφετέριες, εκεί που ήμασταν χωρίς να υπάρχει απόλυτα λόγος, και χωρίς να λαμβάνουμε τα μέτρα πρόληψης. Και βέβαια, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς» δήλωσε.

Ωστόσο υπήρξε πρόταση για κλείσιμο των Λυκείων και λειτουργία εξ αποστάσεως.

«Η επιτροπή πρότεινε τη λειτουργία των Λυκείων με τηλεκπαίδευση, γιατί τα παιδιά αυτής της ηλικίας πλησιάζουν περισσότερο επιδημιολογικά προς τον ενήλικο πληθυσμό, πηγαίνουν και σε καφετέριες και σε μπαρ, έχουν πιο πολλές εξόδους», εξήγησε ο κ. Λαζανάς.

Πηγή: newsbeast.gr