Με διαδικασίες εξπρές προχωρά η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού τους πρώτους μήνες του 2023, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από 1η Απριλίου. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει πως ο αυξημένος μισθός του 2023 θα ισχύσει από την Πρωτομαγιά του 2023, όπως είχε γίνει πέρσυ.

Ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του για το νέο έτος αναφέρθηκε χθες στα θετικά βήματα που έγιναν το 2022 για τη χώρα αλλά και σε αυτά που έρχονται το 2023, με βασικότερο την αύξηση του κατώτατου μισθού «από την 1η Απριλίου, νωρίτερα από πέρυσι, θα αυξηθεί και πάλι ο κατώτατος μισθός» ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η επιλογή η αύξηση να έρθει έναν μήνα νωρίτερα ενέχει το στοιχείο ότι τελειώνει το πρώτο τρίμηνο τον Απρίλιο, αρχίζει η τουριστική περίοδος και υπάρχει αρκετός κόσμος στον τουριστικό κλάδο.

Τον Ιανουάριο θα γίνει η εκκίνηση της διαδικασίας καθορισμού του νέου κατώτατου που επηρεάζει τις αποδοχές 700 χιλιάδων εργαζομένων. Η αύξηση αναμένεται να ισχύσει από την 1η Μαΐου του 2023.

Όσον αφορά το ύψος της αύξησης με πληθωρισμό 9,9% και ανάπτυξη 5,6% για το 2022, το πιθανότερο σενάριο είναι οι κατώτατες αποδοχές να αυξηθούν από τα 713 ευρώ στα 751 (υπολογίζεται στο περίπου +5,4%), δηλαδή σε προμνημονιακά επίπεδα.

Αν ο πήχης ανέβει λίγο ψηλότερα, με αύξηση 6%, ο κατώτατος θα διαμορφωθεί στα 756 ευρώ.

Επίδομα ανεργίας: Πόσο θα αυξηθεί λόγω κατώτατου μισθού

Το επίδομα ανεργίας αναμένεται να φτάσει στα 461 ευρώ από 438 ευρώ που είναι σήμερα. Έτσι, αν ισχύσει η συγκεκριμένη αύξηση, το ημερήσιο επίδομα για τους ανέργους (πρώην ΟΑΕΔ) θα είναι στα 18,43 ευρώ από 17,51 ευρώ που λαμβάνουν σήμερα.

Φυσικά, εκτός από το επίδομα ανεργίας θα αυξηθούν μια σειρά από επιδόματα και βοηθήματα στους πολίτες.

Πηγή: newsbeast.gr