«Το θέμα που ανέκυψε με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέα Πάτση είναι μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα. Η στάση και η πρακτική του κ. Πάτση είναι πολιτικά απαράδεκτη και βαθιά ανήθικη και η κυβέρνηση είναι πλήρως εκτεθειμένη. Ήταν μια πρακτική εν γνώσει της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού» επισήμανε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στη Βουλή.

Ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε και στο μήνυμα που στέλνει στην κοινωνία η υπόθεση Πάτση, τονίζοντας πως «οι πολίτες βλέπουν κυβερνητικά στελέχη να χρησιμοποιούν ένα υπαρκτό κοινωνικό πρόβλημα, όπως είναι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, για να γίνουν ακόμα πιο πλούσιοι. Αν η κυβερνητική πλειοψηφία πιστεύει ότι μπορεί να συγκαλύψει την υπόθεση, κάνει μεγάλο λάθος. Γιατί αυτή η συγκυριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν θα υπάρχει για πάντα προκειμένου να προστατεύει ανθρώπους σαν τον κ. Πάτση και ενδεχομένως και άλλους ημετέρους που έχουν κάνει τα ίδια και ίσως και χειρότερα. Η κοινωνία δεν ανέχεται τέτοιες πρακτικές, τέτοιες συμπεριφορές».

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι μεταχειρίζεται το κράτος ως λάφυρο, αναφερόμενος στην ανάθεση ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ από τα ΕΛΤΑ προς τον κ. Πάτση για να προσφέρει τις νομικές του υπηρεσίες και συμβουλές. Μάλιστα στηλίτευσε αυτή τη νοοτροπία λέγοντας πως «αυτή είναι η νοοτροπία του κράτους – λάφυρο. Η κυβέρνηση αποφεύγει να αγγίξει τους προμηθευτές ενέργειας και κάνει ό,τι μπορεί για να μειώσει τη φορολόγηση των υπερκερδών τους. Αρνείται να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών πετρελαιοειδών, τη στιγμή που το πετρέλαιο κίνησης στην Ελλάδα έχει ανέβει 38% σε ένα χρόνο, ενώ στην Ευρώπη 9%.

Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την αισχροκέρδεια για να μην αγγίξει αυτούς που αισχροκερδούν εις βάρος των πολιτών».

Αναφερόμενος τέλος στην ακρίβεια που τροφοδοτείται από την αισχροκέρδεια, σημείωσε πως έναν χρόνο πριν, ο αρμόδιος υπουργός έκανε συνάντηση με εκπροσώπους σούπερ-μάρκετ, ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές. «Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μέσα σε ένα χρόνο είχαμε αύξηση στα βασικά είδη ενός νοικοκυριού 12% που θα αγγίξει το 15% μέχρι τέλος της χρονιάς.

Σε βασικά είδη διατροφής οι αυξήσεις κυμαίνονται από 15-23%. Από τον Ιούλιο του 2021 ως τον Μάρτιο του 2022 δεν είχε γίνει ούτε ένας έλεγχος. Έχουν επιβληθεί μόνο 2-3 πρόστιμα στην αγορά τροφίμων τις πρώτες ημέρες και από τον Απρίλιο του 2022 πρόστιμο επιβλήθηκε μετά από 6 μήνες. Πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει για την πάταξη της αισχροκέρδειας στην αγορά τροφίμων; Πόσες εισηγήσεις για επιβολή προστίμων έχουν υποβληθεί από τις 14 Μαρτίου και πόσα πρόστιμα επιβλήθηκαν τελικά; Ας μας πει το Υπουργείο Ανάπτυξης».

Πηγή: newsbeast.gr