Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κάσιμ- Γιομάρτ Τοκάγεφ απέπεμψε σήμερα δύο ακόμη υψηλόβαθμα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας μετά τις χειρότερες ταραχές που έχουν πλήξει τη χώρα εδώ και τρεις δεκαετίες, με τις αρχές να ανακοινώνουν σήμερα ότι η κατάσταση σταθεροποιείται.

Οι αξιωματούχοι, αναπληρωτές του πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας Καρίμ Μασίμοφ, συνελήφθησαν με την υποψία της προδοσίας.

Οι διαδηλώσεις στο Καζακστάν ξεκίνησαν πριν από μία εβδομάδα ως διαμαρτυρία για την αύξηση των τιμών των καυσίμων, πριν εξελιχθούν σε μια ευρύτερη διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης του προέδρου Τοκάγεφ και του προκατόχου του, του 81χρονου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ. Πρόκειται για το πιο φονικό ξέσπασμα βίας στα 30 χρόνια της ανεξαρτησίας του Καζακστάν.

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, χιλιάδες συνελήφθησαν και δημόσια κτίρια πυρπολήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Ο Τοκάγεφ εξέδωσε διαταγές προς τις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση για να βάλουν τέλος στην αναταραχή, για την οποία κατηγόρησε συμμορίτες και τρομοκράτες.

Ρωσικά και τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα ότι 164 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των ταραχών, επικαλούμενα ανάρτηση της κυβέρνησης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως η αστυνομία και νοσοκομειακές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει τον αριθμό αυτό. Η ανάρτηση έχει πλέον διαγραφεί.

Η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι περιορισμένη και οι τηλεπικοινωνίες δεν λειτουργούν κανονικά.

Έπειτα από πρόσκληση του Τοκάγεφ, ο υπό τη Ρωσία Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) έστειλε στρατεύματα για να αποκαταστήσουν την τάξη.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Καζακστάν δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως οι δυνάμεις του CSTO δεν θα παραμείνουν για καιρό στη χώρα και πιθανόν όχι περισσότερο από δύο εβδομάδες, ίσως και λιγότερο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και οι άλλοι ηγέτες των χωρών του CSTO θα πραγματοποιήσουν διαδικτυακή συνάντηση αύριο Δευτέρα για να συζητήσουν την κρίση στο Καζακστάν, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Η βία έχει προκαλέσει εικασίες σχετικά με ενδεχόμενη ρήξη μεταξύ της κυβερνώσας ελίτ, με τον Τοκάγεφ να προσπαθεί να εδραιώσει την εξουσία του αφού απέπεμψε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της χώρας και απομάκρυνε τον Ναζαρμπάγεφ από την προεδρία του ισχυρού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στον ιστότοπο του προέδρου ανακοινώθηκε σήμερα η αποπομπή του Μαράτ Οσίποφ και του Νταουλέτ Εργκοζίν, αναπληρωτές επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, χωρίς να δίνονται εξηγήσεις για τους λόγους της απομάκρυνσής τους.

Πηγή: newsbeast.gr