«Οξύμωρες» χαρακτήρισε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Εξεταστικής Γιάννης Κεφαλογιάννης μιλώντας στην Ολομέλεια για τις εργασίες της Επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση των υποκλοπών.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εστίασε στην λήψη αποφάσεων στις εργασίες της Επιτροπής, λέγοντας πως «το κέντρο βάρους ήταν ο πυρήνας της Δημοκρατίας, η αρχή της πλειοψηφίας και αυτό δεν μπορεί να το ξεπεράσει κανείς». Τόνισε πως δεν καταπατήθηκαν τα δικαιώματα της μειοψηφίας, ακολουθήθηκαν όσα ρητά αναφέρει ο Κανονισμός της Βουλής, και θα ήταν οξύμωρο εάν η μειοψηφία μπορούσε να επιβάλλεται στην άποψη της πλειοψηφίας.

Εάν πρέπει να αλλάξει ο Κανονισμός της Βουλής ειδικά για τις επιτροπές που συστήνονται με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, αυτό είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί, όμως για μένα δεν πρέπει να αλλάξει καθώς το πνεύμα του Συντάγματος αλλά και στην συζήτηση που είχε γίνει κατά την αναθεώρησή του κανένας δεν το εισηγήθηκε. Με αυτό το σκεπτικό ο κ. Κεφαλογιάννης απέρριψε τις σχετικές αναφορές της αντιπολίτευσης περί «πραξικοπήματος της πλειοψηφίας στην λήξη αποφάσεων στην Εξεταστική».

Ιωάννης Αχιλλέα Κεφαλογιάννης

Για το απόρρητο των εργασιών της Επιτροπής, είπε ότι και αυτό προβλέπεται ρητά στο άρθρο 43 Α του Κανονισμού της Βουλής για ζητήματα που αφορούν την ΕΥΠ, αλλά και της επίκλησης του απορρήτου με το οποίο δεσμεύονταν από το νόμο οι μάρτυρες νυν και πρώην διοικητές της ΕΥΠ. Τόνισε δε ότι, «γενικά και αόριστα δεν μπορούμε να λέμε ότι τηρήθηκε κακώς το απόρρητο».

Ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι το γεγονός ότι η Επιτροπή διερεύνησε ή έστω προσπάθησε να διερευνήσει την υπόθεση αποδεικνύεται με το ότι πραγματοποίησε 10 συνεδριάσεις που κράτησαν πάνω από 60 ώρες. «Κατάφερε και συνέλεξε ένα υλικό που αθροίζεται σε περίπου 5.5000 σελίδες πρακτικών, εισερχομένων εγγράφων και βεβαίως από τις καταθέσεις των 8 μαρτύρων που εξετάστηκαν δια ζώσης και μιας που κατέθεσε με γραπτές ερωτήσεις-απαντήσεις, κάτι που έχει γίνει σε πλήθος Εξεταστικών και Προανακριτικών Επιτροπών στο παρελθόν». Σε ό,τι αφορά τα έγγραφα τα οποία ζητήθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και της πλειοψηφίας από υπηρεσίες ήρθαν στην Επιτροπή σχεδόν 100%, εκτός εκείνων της ΕΥΠ που επικαλέστηκε το απόρρητο των εγγράφων. Και καταλήξαμε σ’ ένα πόρισμα που αθροίζεται σε 222 σελίδες, τόνισε.

Ο βουλευτής κατέληξε, σχολιάζοντας ότι όποιος λέει ότι δεν έγινε προσπάθεια διερεύνησης της υπόθεσης είναι οξύμωρο. Επισήμανε στα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «δεν μπορεί να λέτε ότι δεν υπήρξε αποδεικτικό υλικό, αλλά να καταλήξατε σε συμπεράσματα ότι παρακολουθήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης».

Πηγή: newsbeast.gr