Μια ομάδα ατόμων από την Κένυα πηγαίνει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Βρετανία, καθώς κατέθεσαν επίσημα προσφυγή και ζητούν επανορθώσεις για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν την περίοδο της αποικιοκρατίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο δικηγόρος Τζόελ Κιμουτάι Μπόζεκ, ο οποίος εκπροσωπεί την ομάδα, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απέφυγε δυστυχώς κάθε πιθανή οδό επανορθώσεων. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προχωρήσουμε στο δικαστήριο για τους πελάτες μας έτσι ώστε αυτή η ιστορία να αποκατασταθεί».

Έτσι, επαφίεται στο δικαστήριο να ποσοτικοποιήσει τις επανορθώσεις που οφείλονται στα θύματα, ανέφερε η νομική ομάδα.

Σημειώνεται, ότι όπως αναμετάδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι βρετανικές επανορθώσεις για εγκλήματα της εποχής της αποικιοκρατίας είναι σπάνιες αλλά όχι κάτι πρωτόγνωρο. Το 2013 η Βρετανία συμφώνησε σε έναν διακανονισμό αποζημίωσης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε Κενυάτες που είχαν βασανιστεί από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις στη διάρκεια μιας εξέγερσης προς το τέλος της βρετανικής αυτοκρατορίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πει πως τουλάχιστον μισό εκατομμύριο Κενυάτες από την περιφέρεια Κερίτσο υπέστησαν κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλαμβανομένων εξωδικαστικών εκτελέσεων και εκτοπισμών στη διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατικής διακυβέρνησης, η οποία τελείωσε το 1963.

Πολλοί εξακολουθούν να υφίστανται οικονομικές συνέπειες από την κλοπή της γης τους, έχουν πει τα Ηνωμένα Έθνη, ακόμη κι αν αυτή η γη έχει καταστεί επικερδής για πολυεθνικές επιχειρήσεις.

«Σήμερα, μερικές από τις πιο εύρωστες εταιρίες τσαγιού, όπως η Unilever, η Williamson Tea, η Finlay’s και η Lipton, κατέχουν και καλλιεργούν αυτά τα εδάφη και συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν και να αποκομίζουν σημαντικά κέρδη», ανέφεραν σε μια δήλωση οι ενάγοντες.

Πηγή: newsbeast.gr