Στην κατηγορηματική απόρριψη των σεναρίων που κάνουν λόγο για κλείσιμο των σχολείων προχώρησε μέσω συνέντευξής της την Τετάρτη (8/12) η υπουργός Παιδείας. Η Νίκη Κεραμέως παράλληλα υπογράμμισε πως θα τρέξει να εμβολιάσει των 5,5 ετών γιο της.

«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για κλείσιμο σχολείων», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Διττό χρέος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τη δημόσια και την ατομική υγεία και αφετέρου να διασφαλίσει τη δια ζώσης λειτουργία του σχολείου» πρόσθεσε.

Όπως επεσήμανε η υπουργός Παιδείας τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα κρούσματα κορονοϊού στα σχολεία έχουν μειωθεί κατά περίπου 1.000. σε σύνολο 85.000 τμημάτων είναι κλειστά περίπου 15.

ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣΚΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ

Η Νίκη Κεραμέως χαρακτήρισε «παραδειγματική την τήρηση των πρωτοκόλλων στην εκπαιδευτική κοινότητα» και συμπλήρωσε πως γίνονται και πάρα πολλά τεστ. «Εκτός από τα δύο self test που κάνουν οι μαθητές, εάν υπάρξει κρούσμα οι στενές επαφές καλούνται να κάνουν δωρεάν επτά τεστ – τα μισά εργαστηριακά και τα άλλα μισά self test» συμπλήρωσε.

Υψηλά τα ποσοστά εμβολιασμού στην εκπαιδευτική κοινότητα

«Πάνω από το 85% των εκπαιδευτικών στα σχολεία είναι εμβολιασμένοι ενώ στους μαθητές του Λυκείου το ποσοστό εμβολιασμού αγγίζει πλέον το 50%. Στα πανεπιστήμια είναι εμβολιασμένοι το 95% των καθηγητών και το 83% των εκπαιδευτικών» είπε.

Μιλώντας για την έναρξη του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού παιδιών 5 έως 11 ετών η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ότι την επόμενη Τρίτη θα απαντήσουν σε εύλογα ερωτήματα γονέων live σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Μαρία Θεοδωρίδου Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και Βάνα Παπαευαγγέλου Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Σύριγγα και δοχείο με δόση εμβολίου

«Η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών θα ανοίξει την Παρασκευή και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την επόμενη Τετάρτη» είπε και συμπλήρωσε «μετά τον εμβολιασμό τους τα παιδιά δεν θα είναι υποχρεωμένα να υποβάλλονται σε self test».

«Εγώ θα προστρέξω να εμβολιάσω το γιο μου που είναι 5,5 ετών, ευθύς αμέσως, πρώτα – πρώτα για να προστατεύσω τον ίδιο και έχοντας ακούσει τους ειδικούς» δήλωσε.

«Ποινικές ευθύνες για τους γονείς που κρατούν τα παιδιά εκτός σχολείων»

Σχετικά με τα φαινόμενα αρνητών γονέων που αφήνουν εκτός εκπαίδευσης τα παιδιά τους, η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι η διάταξη που σήμερα έρχεται στη Βουλή προβλέπει πλέον ποινικές ευθύνες για αυτούς τους γονείς και κηδεμόνες.

«Δεν μπορεί επειδή ένας γονιός δεν θέλει να κάνει τα self test, το παιδί του να χάνει την πρόσβαση στην εκπαίδευση» δήλωσε και εξήγησε τη διαδικασία που θα ακολουθείτε σε τέτοιες περιπτώσεις.

«Εάν ο διευθυντής ενός σχολείου διαπιστώσει ότι κάποιο παιδί απουσιάζει για παρατεταμένη διάρκεια και χωρίς λόγο υγείας, θα καλεί αρχικά τους γονείς του για μία συζήτηση προκειμένου να καταλάβει τι συμβαίνει. Εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, τότε αποστέλλεται φάκελος στην εισαγγελία και τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη» δήλωσε.

Στο ερώτημα εάν οι νέες διατάξεις θα αφορούν και τα παιδιά Ρομά, η κ. Κεραμέως απάντησε ότι ισχύουν για άπαντες έως και το γυμνάσιο.

Πηγή: newsbeast.gr