Ρύθμιση για τη θεσμοθέτηση Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

«Στο υπουργείο Τουρισμού εργαζόμαστε άοκνα για την προσβασιμότητα των προορισμών μας σε όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των Ατόμων με Αναπηρία. Για το σκοπό αυτό, στο Νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, θεσπίζεται Σήμα Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού», επισήμανε ο υπουργός, ενώ πρόσθεσε πως θα θεσμοθετηθεί, επίσης, «διαδικασία απονομής Σήματος Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης, σε τουριστικές επιχειρήσεις κάθε κατηγορίας και είδους, με στόχο την ευαισθητοποίηση και παρακίνησή τους, ώστε να γίνουν πιο φιλικές, προσβάσιμες και άρα ευκολότερα επισκέψιμες σε άτομα, Έλληνες πολίτες και επισκέπτες από το εξωτερικό, με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα».

Παράλληλα, «αξιοποιούμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις παραλίες της χώρας, χρηματοδοτώντας την ανάπτυξη παρεμβάσεων ημι-μόνιμων υποδομών, όπως, κατασκευή μη μόνιμων ραμπών πρόσβασης στην παραλία, μη μόνιμων διαδρόμων ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση στην όχθη με αναπηρικό αμαξίδιο, προσαρμοσμένων εγκαταστάσεων ντους, αποδυτηρίων και τουαλετών, προσαρμοσμένων χώρων σκίασης για τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, προμήθεια πακέτου τηλεμετρίας και συσκευών συναγερμού. Όλες αυτές οι παραλίες θα έχουν ειδική σήμανση προσβασιμότητας», αναφέρει.

Ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για τον προσβάσιμο τουρισμό

Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας διαβεβαιώνει πως το υπουργεί διαμορφώνει μία «ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για τον προσβάσιμο τουρισμό», εντάσσοντας στην τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση, «τη διάσταση της αναπηρίας και της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στις τουριστικές υπηρεσίες και αναβαθμίζοντας τους ιστότοπους του ΕΟΤ».

Περαιτέρω, «συνδέουμε τον προσβάσιμο τουρισμό με τον εθελοντισμό, με τη δημιουργία Δικτύου Εθελοντών για την υποστήριξη και εξυπηρέτηση τουριστών Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και με την εκπαίδευση ομάδων εθελοντών».

«Οι πρωτοβουλίες και δράσεις μας εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και εκτός από την ισότιμη συμμετοχή όλων στην τουριστική αλυσίδα, στοχεύουν στην ανάδειξη της Ελλάδας σε προορισμό προσβάσιμου τουρισμού», κατέληξε ο κ. Κικίλιας στη δήλωσή του.

Πηγή: newsbeast.gr