Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε καραντίνα στην κινεζική πόλη Xi’an ανταλλάσσουν προμήθειες εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την έλλειψη τροφίμων. Οι αναρτήσεις στα social media δείχνουν ντόπιους να ανταλλάσσουν τσιγάρα και τεχνολογικά gadget με φαγητό. Περίπου 13 εκατομμύρια έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους από τις 23 Δεκεμβρίου.

Τα αυστηρά μέτρα έρχονται ενόψει της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς και των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που πρόκειται να διεξαχθούν στο Πεκίνο τον επόμενο μήνα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η πόλη Yuzhou έκλεισε μετά την ανακάλυψη μόλις τριών κρουσμάτων, όλα ασυμπτωματικά.

Η Yuzhou, με πληθυσμό 1,1 εκατομμυρίων κατοίκων, έκλεισε το σύστημα μεταφορών και τους χώρους διασκέδασης και απαγόρευσε σχεδόν όλα τα οχήματα να κυκλοφορούν στους δρόμους, βάζοντας την πόλη σε lockdown. Όλα τα καταστήματα τροφίμων εκτός από τα απαραίτητα είναι κλειστά, με μόνο τους εργαζομένους που συμμετέχουν στην πρόληψη της επιδημίας να επιτρέπεται να κυκλοφορούν.

Η τακτική zero covid οδηγεί τους πολίτες σε απόγνωση

Το ξέσπασμα στην πολύ μεγαλύτερη πόλη στα δυτικά είναι το χειρότερο που έχει δει η Κίνα εδώ και μήνες, καθώς συνεχίζει μια στρατηγική «μηδενικού Covid», επιδιώκοντας να εξαλείψει τον ιό αντί να προσπαθήσει να ζήσει με αυτόν.

Οι αρχές στην Xi’an παρέχουν δωρεάν τρόφιμα σε νοικοκυριά, αλλά υπήρξαν πολλές καταγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μερικοί κάτοικοι είπαν ότι οι προμήθειες τους είχαν εξαντληθεί ή ότι δεν είχαν λάβει ακόμη βοήθεια.

Βίντεο και φωτογραφίες στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo έδειχναν ανθρώπους να ανταλλάσσουν τσιγάρα με λάχανο, υγρό πιάτων με μήλα και σερβιέτες για ένα μικρό σωρό λαχανικά.

Ένα βίντεο έδειξε έναν κάτοικο να φαίνεται να ανταλλάσσει την κονσόλα του Nintendo Switch με ένα πακέτο με noodles και δύο ψωμάκια στον ατμό.

Περιοχές της Κίνας ξανά σε lockdown

«Οι άνθρωποι ανταλλάσσουν πράγματα με άλλους στο ίδιο κτίριο, επειδή δεν έχουν πλέον αρκετό φαγητό για να φάνε», δήλωσε ένας κάτοικος με το επώνυμο Wang στο Radio Free Asia. Το ειδησεογραφικό μέσο ανέφερε επίσης ότι ένας άλλος άνδρας ήθελε να ανταλλάξει ένα smartphone και ένα tablet με ρύζι.

«Αβοήθητοι πολίτες έχουν φτάσει στην εποχή των ανταλλαγών – οι πατάτες ανταλλάσσονται με μπατονέτες», είπε ένας χρήστης του Weibo, ενώ ένας άλλος το περιέγραψε ως «επιστροφή στην πρωτόγονη κοινωνία».

Η Xi’an βρίσκεται στο επίκεντρο της τρέχουσας επιδημίας Covid στην Κίνα και οι τοπικές αρχές έχουν λάβει δραστικά μέτρα που έχουν δεχθεί σφοδρή κριτική στο διαδίκτυο. Όπως η διαπόμπευση πολιτών που έσπασαν τα μέτρα περιορισμού.

Σε ένα πρόσφατο περιστατικό, οι κάτοικοι στο συγκρότημα κατοικιών Mingde 8 Yingli στα νότια της πόλης φέρεται να ενημερώθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 1ης Ιανουαρίου ότι έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να πάνε σε εγκαταστάσεις καραντίνας.

Περιοχές της Κίνας ξανά σε lockdown

Οι χρήστες του Διαδικτύου επίσης σοκαρίστηκαν από μια ανεπιβεβαίωτη ανάρτηση που έγινε viral τη Δευτέρα. Ένας κάτοικος της Xi’an είπε ότι ο πατέρας τους πέθανε αφού υπέστη καρδιακή προσβολή και απομακρύνθηκε από το νοσοκομείο λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό στην πόλη. Το νοσοκομείο δεν έχει απαντήσει ακόμη.

Πηγή: newsbeast.gr