Μία ακόμη επίσκεψη Αμερικανού αξιωματούχου στην Ταϊβάν έρχεται να προσθέσει επιπλέον ένταση στο ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ της Ταϊπέι και του Πεκίνου.

Πρόκειται για τον κυβερνήτη της Ιντιάνα, ο οποίος έφτασε στην «πρωτεύουσα» της νήσου την Κυριακή – εν μέσω νέων στρατιωτικών γυμνασίων από την Κίνα στον πορθμό που χωρίζει την Ταϊβάν από την ηπειρωτική Κίνα.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε από όταν η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Ταϊπέι, στις αρχές του μήνα.

Ακολούθησε, την προηγούμενη εβδομάδα, επίσκεψη ομάδας μερικανών βουλευτών.

Ο κυβερνήτης της Ιντιάνα Eric Holcomb έγραψε στο Twitter ότι θα επισκεφθεί επίσης τη Νότια Κορέα, ενώ το προεδρικό γραφείο της Ταϊβάν δήλωσε ότι θα συναντηθεί με την πρόεδρο Tsai Ing-wen το πρωί της Δευτέρας.

«Είμαι ενθουσιασμένος που θα περάσω αυτή την εβδομάδα χτίζοντας νέες σχέσεις, ενισχύοντας τις μακροχρόνιες, κομβικής σημασίας συνεργασία με την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα», έγραψε ο Holcomb στο Twitter.

Στο μεταξύ, δώδεκα αεροσκάφη και πέντε πλοία της Κίνας εντοπίστηκαν να επιχειρούν γύρω από την Ταϊβάν σήμερα.

Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της νήσου, σημειώνοντας ότι πέντε αεροσκάφη διέσχισαν τη μέση γραμμή του Πορθμού της Ταϊβάν, καθώς το Πεκίνο συνέχισε τις στρατιωτικές δραστηριότητες κοντά στο νησί.

Η Κίνα διεξάγει ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν, την οποία θεωρεί κινεζικό έδαφος παρά τις έντονες αντιρρήσεις της κυβέρνησης της Ταϊπέι, από τις αρχές του μήνα, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο νησί η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι.

Πηγή: newsbeast.gr