Ο αιφνίδιος θάνατος ενός νεαρού εργαζόμενου σε κολοσσό του διαδικτύου στην Κίνα επανέφερε στη δημοσιότητα τη συζήτηση για τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας και την κουλτούρα των υπερωριών στη χώρα.

Το κινεζικό διαδίκτυο ασχολείται με τον θάνατο ενός 25χρονου άνδρα από εγκεφαλική αιμορραγία αφού εργάστηκε ως συντονιστής περιεχομένου για τον ιστότοπο Bilibili όλη την εβδομάδα των γιορτών για το Σεληνιακό Νέο Έτος.

Σε ανακοίνωσή του, την Τρίτη το βράδυ (8/2) ο ιστότοπος επιβεβαίωσε τον θάνατο του εργαζομένου του, διαβεβαιώνοντας ότι ζήτησε συγνώμη από την οικογένειά του.

«Ο θάνατος αυτού του εξαιρετικού εργαζόμενου αποτελεί μεγάλη απώλεια για την εταιρεία, αλλά και προειδοποίηση για όλους μας», επεσήμανε ο Bilibili.

«Πρέπει να προχωρήσουμε ενεργητικά σε αλλαγές για να φροντίσουμε την υγεία των εργαζομένων μας και να εμποδίσουμε να επαναληφθούν αντίστοιχες τραγωδίες», τόνιζε η ανακοίνωση.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί εργαζόμενοι στον τεχνολογικό τομέα της Κίνας έχουν πεθάνει αιφνιδιαστικά, προκαλώντας συζήτηση για την κουλτούρα «996» – εργασία έξι ημέρες την εβδομάδα από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ – την οποία προωθούν εργοδότες, όπως ο ιδρυτής του ιστότοπου Alibaba Τζακ Μα.

Μετά την ανακοίνωση του θανάτου του νεαρού άνδρα από έναν μπλόγκερ, που επικαλέστηκε συναδέλφους του θανόντα, οι οποίοι κατήγγειλαν ανώνυμα ότι αναγκάστηκε να εργαστεί πολλές ώρες υπερωρία, η υπόθεση έγινε viral τη Δευτέρα στον ιστότοπο Weibo, το κινεζικό αντίστοιχο του Twitter.

Μια γυναίκα που δήλωσε ότι είναι η αδελφή του νεαρού έγραψε ένα μακροσκελές μήνυμα στο Weibo για να ευχαριστήσει τον μπλόγκερ, στο οποίο κατήγγειλε ότι ο Bilibili προσπάθησε να λογοκρίνει στο εσωτερικό της εταιρείας τις πληροφορίες για τον θάνατό του.

«Είναι τόσο δύσκολο να ζητήσουν ειλικρινά συγνώμη; Η ζωή του αδελφού μου δεν μετρά;», διερωτήθηκε η γυναίκα στο μήνυμά της, το οποίο συγκέντρωσε περισσότερα από 870.000 likes.

Άλλοι χρήστες του Weibo, που δήλωσαν ότι εργάζονται στον Bilibili, κατηγόρησαν την εταιρεία ότι ανάγκασε τους συντονιστές περιεχομένου να εργαστούν 12 ώρες χωρίς διακοπή στη διάρκεια των εορτών για το Σεληνιακό Νέο Έτος.

Σύμφωνα με τον Bilibili, ο εργαζόμενος πέθανε την Παρασκευή το βράδυ από εγκεφαλική αιμορραγία.

Ο ιστότοπος διέψευσε τις κατηγορίες περί υπερωριών, διαβεβαιώνοντας ότι ο άνδρας εργαζόταν οκτώ ώρες την ημέρα και είχε δύο ημέρες άδεια για κάθε πέντε ημέρες που εργαζόταν στη διάρκεια των γιορτών για το Σεληνιακό Νέο Έτος.

Πολλές τεχνολογικές εταιρείες στην Κίνα έχουν δεσμευθεί να μειώσουν τον χρόνο εργασίας μετά τις καταγγελίες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων τους.

Οι αρχές του Πεκίνου έχουν αρχίσει από πέρυσι να πιέζουν για βελτίωση των συνθηκών εργασίας των επισφαλώς εργαζομένων στους κολοσσούς του διαδικτύου σε μια προσπάθεια να ρυθμιστεί ο τομέας.

Πηγή: newsbeast.gr